Motståndsrörelsen

29 skadade vid irakisk attack mot invånarna i Camp Ashraf

Video – Irakiska specialstyrkor som går under namnet SWAT attackerade invånarna i Camp Ashraf med påkar, järnrör och elektrisk batong under söndagen vid lunchtid i samband med att den fjärde gruppen av lägerinvånare förberedde sig för att flytta till Camp Liberty.

Attacken skedde 11:30 lokaltid den åttonde april under inspektionen av lägerinvånarnas tillhörigheter inför den FN-övervakade förflyttningen av nästa grupp på 400 lägerinvånare till Camp Liberty. 29 lägerinvånare skadades däribland flera kvinnor när irakiska specialstyrkor gick bärsärkagång. Dessutom vandaliserades lägerinvånarnas flyttlastbilar och fordon där fönsterrutor krossades och däcken punkterades.

Två irakiska officerare, Kapten Ahmad Khozeir och Lt Heidar Azab, som aktivt medverkat i två tidigare brutala attacker mot invånarna i Camp Ashraf på begäran av den iranska regimen, i juli 2009 och april 2011, var även pådrivande i denna attack och eggade de andra soldaterna till angrepp. De nämnda officerarna fanns på plats sedan tidigt söndagsmorgon och  trakasserade och störde lägerinvånarna när de lastade på sina tillhörigheter inför flytten.

”Flera Ashraf-invånare på platsen började protestera när officerarna tog till svordomar och kränkande handlingar mot en av läkarna vid Camp Ashraf, Dr Hassan Jazayeri. Det var då som Kapten Ahmad Khozeir och Lt Heidar Azab beordrade SWAT-styrkorna att attackera efter en särskild plan, skriver iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett uttalande den 11 april.

NCRI tillägger, ”de krossade fönsterrutorna på invånarnas fordon med sten, vapen samt punkterade däcken med kniv. De tog och förde med sig en av lastbilförarna medan han blödde från pannan. Han [som var en av lägerinvånarna] släpptes senare av en annan irakisk officerare. FN:s observatörer kom till platsen därefter och började ta bilder, intervjua de skadade samt dokumentera händelseförloppet. Under  attacken bröt Dr Mojgan Mahdavi, sitt ben och Dr Hassan Jazayeri var allvarligt misshandlad och skadades i armen”.

Martin Köbler, generalsekreterarens särskilda representant för Irak, sade den 10 april, i sin rapport till säkerhetsrådet, att ”en incident ägde rum på Camp New Irak [Iraks benämning för Camp Ashraf] under förberedelserna för den fjärde förflyttningen av invånarna. En konfrontation ägde rum, FN-observatörer rapporterar nu att situationen har lugnat ner sig. … Denna incident störde dock flytten tillfälligt. Men medan vi talar, är FN:s observatörer i Camp New Irak och jag är glad att kunna rapportera att de kommande 400 invånarna kommer att flytta omedelbart när de lastat sina personliga tillhörigheter”.