Nyheter

USA hoppas på Iransamtal i nästa vecka

USA sade på torsdag att det fortfarande förväntar sig att samtalen mellan Iran och de sex stormakterna kring den islamiska republikens omtvistade kärnenergiprogram ska komma igång i nästa vecka trots en tvist om platsen för förhandlingarna, rapporterar franska nyhetsbyrån, Agence France-Presse (AFP).

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade tidigare i veckan att samtalen skulle starta  den 13 april i Istanbul, Turkiet. Men iranska regimen sade senare att Turkiet inte var en godtagbar värd efter att Natomedlemmen Turkiet bestämde i veckan att skära ner oljeimporten från Teheran med 20 % som ett svar på USA:s påtryckningar, tillägger AFP vidare.

Dessutom har ledande ledamöter från regimens parlament, däribland Alaeddin Boroujerdi, ordförande för kommissionen nationell säkerhet och utrikesfrågor vid prästerskapets parlament, höjt sina röster mot Turkiet och ifrågasatt landets lojalitet gentemot Iran och därav lämplighet som värd efter Turkiets hög ljuda stöd för den syriska oppositionen mot Bashar al-Assads envälde.

Under de senaste dagarna har flera ledande personer inom regimens maktelit samt regimtrogna medier i Iran öppet kritiserat Turkiets högsta ledning  för dess krav på Assads avgång och menat att Irak, Syrien, Libanon eller Kina skulle lämpa sig bättre som värd för förhandlingarna med väst mot detta bakgrund.
”Vi förväntar oss fortfarande att detta [samtal] ska äga rum i nästa vecka. Men det finns i allra högsta grad en viss grad av brådska” om att avsluta detaljerna, sade utrikesdepartementets talesman Mark Toner till reportrar på torsdagen.

”Det var vår förhoppning att detta [samtal] skulle äga rum i Istanbul”, sade han. ”Det är inte vi som bestämmer en plats framför en annan, men det är viktigt att vi börjar bestämma detta”, tillägger Toner vidare.

Toner sade att EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton höll på att jobba med  Iran för att bestämma detaljerna kring förhandlingarna.

Iraks utrikesminister H. Zebari sade i tidsdags att han hade tagit emot en högt uppsatt delegation från Iran som framfört önskemålet att Bagdad skulle stå som värd för förhandlingarna kring samtalen om Irans kärntekniska program.

Han bekräftade att Irak hade tagit emot ett brev från Iran med en officiell förfrågan i detta avseende och att detta nu ska presenteras för de sex stormakternas ambassadörer i Irak som bjudits in till det irakiska utrikesdepartementet i kommande vecka.
Det senaste samtalet mellan iranska regimen och de sex stormakterna, Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland, Ryssland och USA var i januari 2011 utan några som helst resultat. Efter två dagar av diskussioner i Istanbul förra året kunde parterna inte ens komma överens om vad de skulle samtala om, vilket ledde till att samtalen bröt ihop utan överenskommelse om flera samtal i framtiden.

Obama-administration har ivrigt förespråkat ett återupptagande av diplomati för att undvika en militär konfrontation, mitt i spekulationer om en israelisk militärt angrepp mot Iran om landet avgör att Teheran håller på att tillverka en atombomb.
Clinton sade i onsdags att USA ville ha en ”fredlig lösning” men att ”tiden för diplomati inte är oändligt och att alla alternativ för att hindra Iran från att skaffa kärnvapen finna kvar på bordet”.

Iranska regimen håller fortfarande fast vid sin ställning om att dess kärntekniska program har enbart civila ändamål.