Iranier i Sverige

Iranska regimen hotar regimkritiker i Sverige

Iranska nätpolis hotar regimkritiska bloggare och journalister bosatta i exil. Den iranska journalisten och regimkritikern Maryam Sheikhi som är bosatt i Stöde har hotats av iransk nätpolis, rapporterar SVT på sin hemsida.

Enligt uppgifter till polisen har hoten framförts av iranska myndigheter. Iranska regimen har, som FFFI kunde rapportera tidigare, en egen nätpolis som skannar av nätet i jakten på kritiker runt om i världen.

Maryam Sheikhi säger till Mittnytt att hon uppmanats att lägga ner bloggen.

  • Jag är rädd. Om jag inte lade ner skrivandet skulle det få allvarliga konsekvenser och jag har bestämt mig för att hålla bloggen vilande tills vidare, säger hon.

Maryam Sheikhi har vistats i Sverige sedan 2010. Hon och hennes man har nekats uppehållstillstånd av Migrationsdomstolen och ärendet ska nu prövas av Migrationsöverdomstolen där hon begärt prövningstillstånd och företräds av sundsvallsadvokaten Catharina Ytterbom.

Det är känt att den iranska underrättelsetjänsten övervakar regimkritiker som är aktiva på nätet och så sent som i början av mars beordrade Irans högste andlige ledare, Ali Khameini att ett särskilt organ för internetövervakning skall inrättas i landet. Enligt nyhetsbyrån AP beskrivs organet som det mest omfattande hittills i Irans strävan att styra informationsflödet på nätet.

Iran har ”dramatiskt eskalerat” tillslaget mot oliktänkande. De senaste månaderna har man märkt en våg av gripanden av advokater, studenter och journalister och kritiska bloggare, enligt en rapport som Amnesty International publicerade i februari.