Nyheter

Iranska regimen stoppar chat med tjänsteman vid USA:s UD

Iranska regimens kulturdepartement riktade på onsdagen skarpt kritik mot en konservativ nyhetssida för att webbplatsen erbjudit iranier en chans att ställa frågor till en persiskatalande tjänsteman vid det amerikanska utrikesdepartementet, rapporterar Associated Press från Teheran.

Nyhetssidan alef.ir meddelade sina läsare på tisdagen att man har bjudit in amerikanska utrikesdepartementets talesman, Alan Eyre, för att besvara läsarnas frågor och att det var fritt fram att komma in med frågorna genom webbplatsen. Flera läsare hann skicka in sina frågor innan initiativet avbröts och all spår efter kampanjen försvann från webbplatsens officiella sida. Detta efter myndigheternas hårda kritik mot alef.ir som står nära regimens president Mahmoud Ahmadinejad.

Alan Eyre som talar flytande persiska är det nya ansiktet utåt i USA för de många iranier och persisktalande som tittar på utlandsbaserade persiskspråkiga nyhetskanaler såsom Voice of America och BBC Farsi.

Alan Eyre som är baserad i Dubai har redan deltagit i intervjuer med Voice of America och BBC, men att svarar på frågor genom alef.ir skulle ha varit det första samarbetsförsöket med en Iranbaserad nyhetssajt, vilket nu inte verkar bli av.

Den amerikanska ambassaden i Abu Dhabi som övervakar många av de iranska uppsökande programmen hade inga omedelbara kommentarer till kritiken från iranska regimens myndighet riktade mot initiativet.

”Det finns inte någon grund för webbplatsen att låta en amerikansk ”underrättelseofficer” besvara frågor från iranier”, sade iranska regimens kulturministerium i ett uttalande på onsdagen med anledning av nyhetssidan, alef.irs initiativ.

Ministeriets uttalande som publicerades av den statliga nyhetsbyrån IRNA sade vidare att man [kulturministerium] ”fördömer det extraordinära agerandet” och ”uppmanar medier att undvika samarbete med de medier som är motståndare till det islamiska systemet”.