Ekonomi

Greklands största oljeraffinaderi slutar köpa iransk olja

Greklands största oljeraffinaderi, Hellenic Petroleum, slutar köpa iranska råolja redan i aprilmånad då det nästa är omöjligt att genomföra bankutbetalningar på grund av kommande sanktioner mot Teheran, rapporterar Reuters på tisdagen och hänvisar till en ledande källa inom företaget.

Greklands ekonomiska bekymmer har gjort att regeringen i Aten inte är angelägen att minska sina inköp av iransk råolja, som inhandlas till reapris, inför EU:s omfattande oljeembargo som träder i kraft den första juli.

Men Reuters källa vid raffinaderiet, som önskade vara anonym på grund av frågans känslighet, sade att ingen EU-bank var längre villig att hantera affären vilket tvingar företaget att avbryta köpen denna månad.

”Vi använde en turkisk bank hela tiden men vi måste använda en motsvarande bank inom EU för att kunna genomgöra betalningar från vår grekiska bank till den turkiska banken och EU:s banker vägrar göra detta”, säger källan till Reuters.

”Det är mycket osannolikt att vi kommer att köpa [iransk olja] i maj. Vi kan inte betala. Om vi kan senare, kommer vi att respektera vårt avtal, men bara köpa till den lägsta [kvantitetet]”, tillade han.

Grekiska myndigheter har avböjt att kommentera, rapporterar Reuters.

Europeiska unionen kommer att införa ett totalt embargo mot iransk oljeimport från den första juli som en del av ett internationellt dödläge kring tvisten om Teherans suspekta kärntekniska program. USA är samtidigt ute efter att skärpa sina sanktioner mot prästerskapets regim för att straffa alla som gör affärer med den iranska centralbanken.