Nyheter

Iranska regimen bannlyser Reuters för desinformation

Video-Iranska regimens myndigheter beslutade på tisdagen att dra in presskorten för alla Reuters personal i landet och bannlysa nyhetsbyrån tillsvidare, rapporterar CNN från Teheran idag med hänvisning till uppgifter från regimens egna officiella nyhetsbyrå.

Beslutet kommer enligt regimens officiella nyhetsbyrå IRNA, efter att Reuters tidigare i år publicerade en missvisande rubrik som påstod att Iran höll på att utbilda kvinnliga Ninja-mördare.

”Alla aktiviteter från Reuters kontor i Teheran har avbrutits temporärt”, rapporterade IRNA på tisdagen genom att citera Mohammad Javad Aghajari, generaldirektör för Kulturministeriets utländska medieavdelning.

Hela kontroversen härrör från ett videoklipp av Reuters som visar kvinnor klädda i traditionella svarta ninjadräkter som springa uppför väggar, gör bakåtvolter och dyker och rullar över svärd som hölls i midjehöjd.Tjänstemän vid regimens kulturdepartement anklagade Reuters för att kalla kampsportsstudenter för terrorister när de i själva verket var ”universitetsstudent och hemmafruar” som ”engagerade sig i den här sporten på grund av sin kärlek för sporten”, skriver CNN på tisdagen.

Reuters har erkänt att videorapporten från februari i år ”innehöll ett fel” och att rubriken ändrades efter ett klagomål.

Nyhetsreportagets rubrik, ”Tusentals kvinnliga ninjas tränas till Irans mördare” har korrigerats till ”Tre tusen kvinnliga ninjas tränar i Iran”, skrev Reuters i ett uttalande.

Elva Reuters anställda i Teheran blev tillsagda att lämna in sina presskort över händelsen, tillade Reuters vidare.

”Vi erkänner felet som har inträffat och betraktar det som en mycket allvarlig sak ”, sade chefredaktören Stephen J. Adler och tillade, företaget ”har genomfört en intern översyn och vidtagit lämpliga åtgärder för att förhindra en upprepning”.  Stephen Adler sade även att Reuters för nu samtal för att återställa ackreditering av sina journalister. Regimens officiella nyhetsbyrå IRNA rapporterade att myndigheterna kommer nu att se över fallet.

Iranska regimens engelskspråkiga tv-kanal Press TV körde ett liknande reportage tidigare i år som visade kvinnor träna kampsport och utföra än mer avancerade rörelseövningar, rapporterar CNN på sin hemsida.