Nyheter

”Har sålt sin röst i IAEA för teleorder”

Sydafrika anklagas för att ha sålt sin röst i det internationella atomenergiorganet IAEA till Iran i utbyte mot ett mobiltelefonnät.

Den sydafrikanska mobiljätten MTN krävs på 28 miljarder kronor i skadestånd av sin turkiska konkurrent Turkcell.

Dokument som lämnats in till en domstol i USA tyder på en korruptionshärva med politisk botten. Sydafrikanerna har inte förnekat äktheten i de dokument som Turkcell överlämnat till domstolen i Washington, men anklagar Turkcell för utpressning.

Turkcell, som Teliasonera är storägare i, har stämt sydafrikanska operatören MTN gällande ett licensavtal i Iran. Det framgår av ett pressmeddelande. Turkcell anser att MTN:s agerande har skadat både Turkcell och dess aktieägare och yrkar på skadestånd från den sydafrikanska operatören. Bakgrunden är att Turkcell 2004 tilldelades Irans första privata gsm-licens genom auktion. Turkcell blev sedan utestängd från att få till stånd ett licensavtal och iranska staten ingick i stället ett licensavtal med MTN.

I november 2005 skulle IAEA avgöra om Iran skulle dras inför FN:s säkerhetsråd för att ha brutit mot icke-spridningsavtalet. Dagarna innan gjorde Iran klart att MTN-avtalet hängde på hur Sydafrika röstade i IAEA. Sydafrika hade tidigare röstat emot Iran, men denna gång blev det annorlunda. IAEA-ambassadören Abdul Minty lade ned din röst.

Turkcell och MTN har sedan dess fört förlikningsavtal gällande den iranska gsm-licensen men MTN avbröt dessa förhandlingar i tidigare i mars. Stämningsansökan har lämnats in i USA.

Kontraktet anses vara den största utländska investeringen i Iran sedan shahen föll 1979, nämligen landets andra mobiltelefonnät Irancell. Turkcell fick 2004 köpa in sig som 49-procentig delägare innan sydafrikanska MTN lyckades få iranierna på andra tankar. Skriver SVD

Enligt stämningen satte MTN ihop ett paket med mutor, löften om vapen och försvarsteknologi samt politiska utfästelser som bara Sydafrikas regering kunde förverkliga. Bland annat skulle Sydafrika i det internationella atomenergiorganet IAEA gå Irans ärenden och försöka stoppa straffsanktioner från FN för att Iran brutit mot ickespridningsavtalet.

Enligt de dokument som nu blivit offentliga kallades planen Projekt Snooker. Huvudpersoner var Irans vice utrikesminister Javid Ghorbanoghli, med täcknamnet ”Long John” samt Sydafrikas Iranambassadör Yusuf Salojee, alias ”Short John”. Enligt dokumenten mutades de båda av MTN med 400 000 respektive 200 000 USA-dollar.