Ekonomi

Obama skärper sanktioner mot Iran

Vita huset sade på fredagen att USA vill genomföra nya tuffa sanktioner för att pressa Irans oljeexport. 

Barack Obama ska utfärda hårda sanktioner mot bolag i finanssektorn som gör affärer med Irans centralbank, med syfte att hindra handel med iransk olja i USA. De nya reglerna ska införas den 28 juni i år.

Barack Obama ska ha fattat sitt beslut efter att ha fastställt att det finns tillräckligt med råolja på världsmarknaden för att sanktionerna ska kunna sjösättas utan att USA:s allierade tar skada av dem.

Många av de länder som köper olja från Iran är USA: s allierade, inklusive flera EU länder, Japan, Sydkorea och Indien.  Dessa länder kan undvika sanktionerna genom att minska sin import av iransk olja betydligt, enligt AP.

Redan före fredagens beslut meddelade utrikesdepartementet att den skulle bevilja dispens till 10 länder i Europeiska unionen och Japan på grund av åtgärder de redan vidtagit för att skära ned på iransk olja.

En EU-oljeembargo, som godkändes i januari är inställd på att träda i kraft i juli.