Nyheter

GM-Peugeot affärer med Iran bör undersökas

En inflytelserik amerikansk intressegrupp i USA efterlyste på onsdagen General Motors och Peugeot att stänga Peugeots verksamhet Iran på grund av Teherans misstänkta kärnvapenprogram.

”United Against Nuclear Iran group”, UANI,sade att GM: s nya satsning på PSA Peugeot Citroen bör undersökas för att se om den bryter mot USA: s sanktioner mot Iran.

”Som en samarbetspartner och nu officiell delägare i Peugeot är GM skyldig dess investerare och kunder att tvinga Peugeot slutar sin verksamhet i Iran”, säger den före detta amerikansk ambassadör i FN och UANI:s ordförande Mark Wallace,

”Genom att göra affärer direkt med den iranska regimen stöder Peugeot regimens förmåga att utveckla sitt olagliga kärnvapenprogram, stödja terroristiska proxyservrar och undertrycka det iranska folket.”

Men GM och Peugeot båda sa Peugeot  tillbakavisar kritiken och säger att dem redan hade stoppat sina exporter av bildelar till Iran.

”Beslutet att stoppa transporter till Iran togs under februari för mars månad och förnyas för april,” sade Pierre-Olivier Lax, talesman för PSA, till AFP.

”Det är ett beslut som fattats månad för månad”, tillade han.

GM talesman Greg Martin berättade för AFP att Peugeot bestämde sig för att avbryta produktion och leverans av material till Iran ”innan vi gick i allians med dem.”

”Vårt avtal med dem är helt kompatibel med amerikansk lag för handel med Iran, och är inte avsett att gynna Iran på något sätt”, sade han.

På tisdagen meddelade de två biltillverkare att GM hade fått 7,0 procent av aktierna i PSA, Europas näst största biltillverkare.

UANI nämner Peugeot som den ledande utländska auto leverantören i Teheran, och sade att dess viktigaste lokala partner, Iran Khodro eller IKCO ”styrs av den iranska regimen, och är anslutna till Iranska islamiska revolutionsgardet.”

Iranska elit styrkor, revolutionsgardet, har framför allt varit föremål inriktat för USA: s sanktioner som fastställs av Vita huset och USA: s finansdepartement, som förbjuder alla amerikanska företaget eller person från att göra affärer med dem.

Peugeot menar att man inte längre har direkta investeringar i Iran utan att man bara sålt delar till Iran Khodro. Affären med Iran Khodro uppgick till 1,5 procent av Peugeots globala omsättning förra året, uppger Wall Street Journal.