Ekonomi

USA straffar iranska regimen för vapenleverans till Syrien

Obama-administrationen inför straffåtgärder mot ett iranskt flygbolag, Yas Air, för att ha forslat kulsprutor och ammunition till Syrien i syfte att hjälpa den syriske diktatorn Bashar al-Assad kväsa ett uppror mot hans envälde, rapporterar ansedda Wall Street Journal igår från Washington.

Transporterna är enligt amerikanska tjänstemän en del av en operation dirigerade av iranska regimens militära elitstyrka Revolutionsgardet med avsikt att förstärka den syriska regimen, tillägger WSJ vidare.

Både iranska och syriska regimtjänstemän har vid upprepade gånger förnekat anklagelser om att Teheran levererar vapen till Assad-regimen. De har istället anklagat USA och dess allierade arabländer för att underblåsa revolutionen mot syriska regeringen.

Amerikanska finansdepartementet införde även på tisdagen sanktioner mot tre befälhavare från revolutionsgardets internationella arm, Qods-styrka, för deras påstådda inblandning i vapensmuggling särskilt till Afrika. De straffade befälhavarna  är Esmail Ghani, Sayyid Tabatabaei and Hosein Aghajani.

USA misstänker att iranska regimens Qods-styrka använder rederier i afrikanska länder såsom i Nigeria, för att transportera vapen till konfliktområden, däribland Gambia. Nigerianska underrättelseagenter beslagtog i slutet av 2010 en vapentransport uppenbarligen på väg till gambiska rebeller, vilket gjorde att Gambia avbröt sina diplomatiska förbindelser med Teheran.

”Medan iranska regimen exporterar sitt dödliga bistånd och sin dödsbringande expertis för att underblåsa våldet i Syrien och Afrika, kommer finansdepartementet att fortsätta avslöja de inblandade tjänstemännen och företagen”, sade amerikanska finansdepartementets statssekreterare för kampen mot terrorism, David Cohen, i ett uttalande på tisdagen, den 27 mars 2012.