Iranier i Sverige

KD politiker JO-anmäler Migrationsverket

En sörmländsk politiker JO-anmäler en tjänsteman på Migrationsverket för tjänstefel, efter att en familj från Iran fått avslag om uppehållstillstånd i Sverige, skriver Eskilstuna kuriren på onsdag.

Enligt kristdemokraten Lotta Jonsson som gjort anmälan har inte den beslutsfattande tjänstemannen bland annat inte översatt inlämnade handlingar – som visar att fadern är dömd till 10 års fängelse och 75 piskrapp.

Småbarnsmamman Bahareh och hennes man Reza konverterade från islam till kristendomen och riskerar nu hårda straff i sitt hemland Iran. Men Migrationsverket tror inte på att de bytt religion – för att de i ett förhör bara kunde räkna upp två kristnaLotta Jonsson begär att JO ska handlägga ärendet skyndsamt, eftersom gränspolisen kommer att avvisa pappan i familjen senast den 2 april. Resten av familjen hålls gömd.

Bahareh och hennes två barn Daniel och Asal, ett och sex år gamla, hålls gömda på hemlig ort av de kristdemokratiska kommunpolitikerna Lotta Jonsson och Karl-Erik Axelsson, som i går kallade till presskonferens för att berätta om utvisningen.