Mänskliga Rättigheter

Avrättningen av kurdisk politisk fånge nära förestående

Enligt iranska källor kan avrättningen av en kurdiska politiska fången, Habibollah Golparipour kan verkställas inom kort.  Habibollah Golparipour har förflyttats från Oroumieh fängelse till Semnanfängelset i norra Iran och hans familj har inte tillåtits besöka honom sedan det att han förflyttats, enligt källor.

 Habibollah Golparipour greps den 27 september 2009. Han dömdes till döden den 15 mars 2010 för moharebeh (fientlighet mot Gud) på grund av sitt samarbete med en bannlyst väpnad grupp. I ett brev till regimens högsta ledare Ali Khamenei, som publicerades i december 2010, hävdade Habibollah Golparipour att han torterades under förhör.  Han skrev då att hans rättegång varade i fem minuter. Sedan dess har hans dödsdom godkänts av två juridiska instanser. Enligt domstolsdokument nekade Habibollah Golparipour till att ha själv burit vapen men sade att han hade stött gruppen ekonomiskt. Hans uppgifter om tortyr och misshandel har aldrig utretts av iranska myndigheter.

Amnesty rapporterade på tisdagen att antal avrättningar ökar i Iran.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmanar regeringen och utrikesdepartementet att visa handlingskraft inför det drastiskt ökade antalet avrättningar i Iran, i synnerhet av politiska fångar.