Mänskliga Rättigheter

Amnesty: Avrättningstal ökar i Iran

Iran ligger i toppen på Amnesty internationals-lista över antal avrättningar i förhållande till befolkningsmängden. Iran har avrättat minst 360 mot 252 under 2010, men ytterligare minst 274 miste livet i ”hemliga” avrättningar, minst tre personer var under 18 år när de begick sina brott, rapporterar Amnesty på tisdag,  

Också i Irak och Saudiarabien har avrättningarna ökat betydligt. Ändå sjönk de i Nordafrika och Mellanöstern i stort med en tredjedel, ett resultat av den arabiska våren. Saudi Arabien har avrättat minst 82, jämfört med 27 året innan, och Irak 68 enligt rapport

Kina avrättar fortfarande tusentals människor varje år – fler än övriga länder tillsammans — även om officiell statistik saknas, skriver Amnesty i sin årliga rapport.

Men även om antalet avrättningar steg upp var färre länder som tillämpad dödstraffet förra året, sade den London-baserade människorättsgruppen i sin årliga granskning av dödsdomar och avrättningar i världen.