Ekonomi

EU straffar iranska statstjänstemän för MR-kränkningar

EU:s utrikesministrar utökade den 23 mars 2012 unionens sanktionslista med ytterligare17 personer inom iranska regimens maktelit för delaktighet i allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter. Bland de nya namnen som erläggs med reseförbud till EU samt frysning av tillgångar inom EU:s jurisdiktion märks framstående medlemmar av regimens regering och rättsväsende.

EU:s officiella tidning publicerade den 24 mars namnen på dessa 17 individer däri Ezzatollah Zarghami, chef för Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) med ansvar för alla programbeslut, Reza Taghipour, informations- och kommunikationsminister, Toraj Kazemi, överste vid polisens avdelning för it-verksamhet och Seyyed Solat Mortazavi, biträdande inrikesminister för politiska frågor och ansvarig för beslut om förtryck av personer som försöker hävda sina legitima rättigheter bland annat yttrandefriheten

Även chefen för regimens domstolsväsende , Sadeq Larijani, tillika bror till parlamentets talman Ali Larijani, finns med på listan. EU anger följande som skäl till straffåtgärderna mot Sadeq Larijani.

”Chefen för domstolsväsendet måste samtycka till och skriva under varje straff rörande qisas (vedergällning), hodoud (brott mot Gud) och ta’zirat (brott mot staten). Detta inbegriper domar som innebär dödsstraff, prygel och amputationer. I detta hänseende har han personligen skrivit under talrika domar om dödstraff som strider mot internationella standarder, inbegripet stening (16 personer är för närvarande dömda till stening), avrättningar genom hängning med strangulation, avrättning av underåriga och offentliga avrättningar, som de avrättningar där fångar hängts från broar inför folkmassor på flera tusen personer. Han har också tillåtit kroppsstraff, såsom amputationer och droppning av syra i de dömdas ögon. Sedan Sadeq Larijani tillträdde sitt ämbete har godtyckliga frihetsberövanden av politiska fångar, människorättsförsvarare och minoriteter ökat påfallande. Även avrättningarna har ökat avsevärt sedan 2009. Sadeq Larijani bär också ansvaret för de iranska rättsprocessernas systematiska underlåtande att respektera rätten till en rättvis rättegång”  (För att ta del av alla de 17 namnen samt EU:s skäl till att straffa dessa individer, klicka här) .

EU:s nya restriktiva åtgärder kom som ett svar på prästerskapets allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran och gäller för tillfället under 12 månader framåt fram till den 13 april 2013.

Fredagens beslut från EU:s utrikesministrar innebär att antalet regimtjänstemän som finns med på EU:s sanktionslista för påstådd inblandning i kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran nu uppgår till sammanlagt 78 individer. Denna sanktionslista skiljer sig från EU-sanktioner mot individer och enheter med anknytning till iranska regimens kärntekniska verksamhet. EU och USA misstänker att programmet syftar till att utveckla kärnvapen, en anklagelse som regimen i Teheran förnekar bestämt.

EU:s utrikesministrar kom även överens om att stoppa och förbjuda export av utrustning och programvara som iranska regimens myndigheter avser använda för att övervaka eller avlyssna medborgarnas internet- och telekommunikation. Ett exportförbud för utrustningar som kan användas för inhemskt förtryck fanns sedan tidigare bland sanktionerna mot iranska regimens kärntekniska program men överförs för konsekvensens skull till det sanktionssystem som straffar de ansvariga för människorättskränkningar i Iran.

”EU är fortfarande djupt oroad över den försämrade situationen för mänskliga rättigheter i Iran. Vi beklagar den fortsatta ökningen av avrättningar och det utbredda förtrycket av iranska medborgare som drabbar människorättsförsvarare, journalister och medlemmar av oppositionen. Vi förnyar vår uppmaning till de iranska myndigheterna att leva upp till sina internationella människorättsskyldigheter samt skydda alla grundläggande friheter som iranska folket har rätt till”, sade EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton i ett uttalande på fredagen efter antagandet av de nya sanktionerna.