Iranier i Sverige

Protester på Landvetter mot utvisning till Iran

Protester mot utvisningen av aktivisten Hoshmand Roshantodeh till Iran pågår sedan klockan 09.00 på Landvetter under fredagen. Ett plan har tömts på passagerare och en person är omhändertagen av polis.

20-30 personer uppges vara på plats i utrikeshallen.

Ett plan mot Istanbul, som skulle ha avgått klockan 14:15, är försenat på grund av händelsen. Det framkom sedan att att den utvisningshotade iranska aktivisten har, i rädsla för protester, flyttats av myndigheterna  till flygplatsen sex timmar innan planet går.

Demonstrationen förflyttades därför till flygplatsen och två aktivister tog sig in på planet efter att ha köpt biljett.

Men mannen var inte på planet och det uppstod ordningsstörningar. Enligt polisen har den utvisade mannen redan lämnat landet.

Ytterligare tio personer som fanns på planet till Istanbul som mellanlandar till Teheran omhändertogs av polisen för att de gav sitt stöd till protesterna och själva protesterade mot utvisningarna efter att de två släktingarna tagit sig på planet och informerat passagerarna.

– Kaptenen fattade beslut om att utrymme planet och göra en ny säkerhetskontroll. Passagerarna är just nu på väg att stiga på igen, säger Ulf Edberg strax efter klockan 16.

Samtidigt uppstod visst tumult vid incheckningen då polisen hotade demonstranter med dragna batonger.

Hoshmand Roshantodeh har bott i Sverige sedan 2007. Hans ansökan om politisk asyl har avvisats av Sverige. Han arresterades av polisen den 20 mars instängd på Migrationsverkets förvar i Kållered i vänta  på utvisning.

Demonstranter befinner sig fortfarande på plats.