Kultur

Obamas nyårshälsning till iranska folket, kritiserar regimens censur

USA:s president Barack Obama skickade en nyårshälsning till iranska folket i ett videomeddelande publicerat på Vita Husets hemsida på tisdagen med anledning av det persiska nyåret, Nouruz.

Obama fördömde i sitt tal den ”elektroniska ridå” som Teheranregimen använder för att avskärma sina medborgare från resten av världen och uttryckte sin förhoppning att iranska regimen skulle häva dessa begränsningar.

”Iranska folket förvägras den grundläggande friheten att få tillgång till den information som de vill ha”, sade Obama i sin nästan fyra minuterlånga videomeddelande.

”Istället, stör iranska regeringen satellitsignaler för att stoppa TV- och radiosändningar. Den censurerar internet för att kontrollera vad det iranska folket kan se och säga. Regimen övervakar datorer och mobiltelefoner med det enda syftet att skydda sin egen makt. Och under de senaste veckorna har internetrestriktionerna blivit så allvarliga att iranier inte kan kommunicera fritt med sina nära och kära i Iran, eller utanför dess gränser.

”Teknik som borde stärka medborgarna används till att förtrycka dem. … På grund av iranska regimens handlingar har en elektronisk ridå fallit ner runtom Iran, ett hinder som stoppar fritt flöde av information och idéer in i landet samt förnekar resten av världen förmånen att interagera med det iranska folket, som har så mycket att erbjuda”, sade Obama.

USA strävar efter en dialog med iranier tillade USA:s president och berättade att hans administration har etablerat en ”virtuell ambassad” på nätet (USA har för närvarande inga diplomatiska förbindelser med Iran), och använder persiska i sin Facebook, Twitter och Google Plus kommunikation.

Obama framhöll att hans administration ska utfärda nya riktlinjer på tisdagen för att göra det lättare för amerikanska företag att tillhandahålla mjukvara och tjänster som främjar bättre tillgång till internet för det iranska folket, trots [existerande] amerikanska sanktioner mot Teheran.

”USA kommer att fortsätta att uppmärksamma den elektroniska ridå som avskärmar iranska folket från världen. … vi hoppas att andra ska ansluta sig till oss i [försöken] att lyfta fram en grundläggande frihet för det iranska folket. Friheten att stå i kontakt med varandra samt med sina medmänniskor ”, sade Obama vidare i sin nyårshälsning i samband med Nouroz-firandet i Iran.

”Under det senaste året har vi lärt oss på nytt att undertrycka idéer kommer aldrig att lyckas undanröja dem”, sade USA:s president och tillade ”om regeringen i Teheran följer en ”ansvarsfull väg” även med avseende på dess kärntekniska program, kommer Iran ”att välkomnas ännu en gång bland nationernas gemenskap och det iranska folket kommer att ha större möjligheter att blomstra”.