Motståndsrörelsen

En tredje grupp från Ashraf till Liberty

En tredje grupp av Ashraf-invånare flyttade på måndagskvällen till Camp Liberty som en del av irakiska regeringens plan på att stänga Camp Ashraf enligt en bilateral överenskommelse med iranska regimen.

Inspektionen av invånarnas ägodelar började åtta på morgonen på söndagen 18 mars och pågick fram till lunchtid på måndagen 19 mars varpå kontroller av individer påbörjades.

Irakiska väpnade styrkor gjorde sitt bästa, precis som tidigare, för att pressa de resande invånarna och förödmjuka dem med timmar av säkerhetskontroll och kroppsvisitering. Vid ett tillfälle under inspektionen attackerade irakiska specialstyrkor invånarna och slog dem med elektriska batonger.

En av de nyanlända till Camp Liberty, Bardia Amir-Mostofian, som är medlem av Folkets mojahedin förlorade sitt liv under tisdags morgonen 20 mars. Detta efter att ha utstått 48 timmar utan sömn som ledde till hjärtsvikt under morgonen.

1200 individer har hittills flyttat från Camp Ashraf till fängelseliknande förhållanden i Camp Liberty i tre omgångar efter FN:s påtryckningar trots att deras minimum  garantier inte är säkerställda.