Nyheter

Bashar al-Assad får hjälp från Iran enligt läckta e-post

Bashar al-Assad får råd från regimen i Iran om hur man ska hantera upproret mot hans styre, enligt tusentals dokument från presidentens och hans frus privata e-postkonto, skriver den brittiska tidningen The Guardian som tagit del av e-posten.

Den syriska diktatorn informerades även i detalj om närvaro av västerländska journalister i Baba Amr i Homs-distriktet, avslöjar e-postmeddelandena. Iranska regimen uppmanade bland annat att Assad skulle använda ”kraftfullt och våldsamt” språk och att han skulle läcka uppgifter om Syriens militära kapacitet för att avskräcka motståndarna. En taktik som iranska regimen själv verkar utnyttja i sin  politik gentemot väst, när det gäller förhandlingar om landets kärntekniska program och oron för dess militära ambitioner.

Avslöjandet visar att Assad fick råd från Iran eller dess ombud vid flera tillfällen under krisen. Inför ett anförande i december har hans mediekonsult sammanställt en lång lista av olika teman som vittnar om att rådgivningen byggde på ”samråd med ett stort antal politiska rådgivare för den iranska ambassadören”.