Kultur

Regimen ställer in tillställning för Oscar-vinnaren i Iran

Iranska regimens myndigheter ställde in en ceremoni på måndagen som skulle hedra landets Oscar-vinnande regissör trots att regimen hyllade regissörens vinst som en triumf över en israelisk konkurrent, rapporterar Associated Press (AP) från Irans huvudstad, Teheran, den 12 mars 2012.

Tillställningen för regissören Asghar Farhadi vars film ”A Separation” vann en Oscar för bästa utländska film förra månaden, ställdes in plötsligt efter att myndigheter nekat tillstånd, rapporterar den halvofficiella nyhetsbyrån, ILNA, skriver AP.

Det finns inga detaljer om varför arrangörerna nekats tillstånd men några inom den konservativa fraktionen var upprörda över filmens tema som inhemsk oro, ojämlikhet mellan könen och mångas önskan att lämna landet.

ILNA rapporterade om att två filminstitutioner, the Center for Directors of Iranian Cinema och the High Council of Producers of Iranian Cinema, har utfärdat ett uttalande och fördömt återbudet.  Alla offentliga tillställningar i Iran behöver ha regeringens godkännande.

”Vi avsåg att ha en enkel och vänlig sammankomst för att säga ”tack” för den stora prestation som du förde med dig till Iran och iransk filmindustri, men kulturella väktarrådet lät inte oss genomföra detta”, sade uttalandet riktad mot regisören Farhadi.

”Vi beklagar detta djupt”, tillade uttalandet. Det fanns ingen omedelbar reaktion från själva regisören Farhadi.

Iranska regimen välkomnade Farhadis Oscar när hans film slog en israelisk film och tre andra i kategorin bästa utlänska film. Prästerskapet beskrev den som en erövring för iransk kultur och ett slag mot Israels uppfattad överdrivna inflytande i Amerika.

Men hökarna i Iran var även upprörda över filmens avslöjande av oroligheterna i det iranska samhället genom historien om ett kollapsande äktenskap.

Regimens myndigheter har länge haft en frostig relation till landets filmskapare och inflytelserika präster har ofta fördömt den inhemska filmindustrin för att domineras av ”västförorenade” liberaler och politiskt oliktänkande. Vissa regissörer och skådespelare har arresterats eller tvingats fly landet.

I januari beordrade regimens myndigheter att en oberoende filminstitution, House of Cinema, skulle stängas. Institutionen hade varit verksam i 20 år och räknas som Irans främsta filmskapare med Farhadi bland sina medlemmar.

Filmregissören Jafar Panahi, som vunnit priser i Cannes, Venedig och andra stora filmfestivaler, dömdes till sex års husarrest och ett 20-årigt yrkesförbud efter att ha dömts för ”skapande av propaganda” mot Irans styrande etablissemang.