Nyheter

Iran backar Syrien till varje pris!

Teheran – Iran står helt bakom Syrien och skyller USA och arabiska nationerna för blodiga oroligheterna, citerade iranska media en vice utrikesminister på måndag.

”Den islamiska republiken Iran understryker sitt fulla stöd till det syriska folket och regeringen”, sade Hossein Amir Abdollahian, enligt den iranska officiella nyhetsbyrå IRNA.

 Han sade att de västerländska och arabiska nationer ”som stöder osäkerhet och instabilitet i Syrien är ansvariga för försämringen av krisen i Syrien” och tillade att Iran fortsätter att tro på en ”politisk lösning” baserad på reformer enats med Assad.

I ett separat intervju med ryska medier sade vice utrikesminister att: ” problem i Syrien uppstår på grund av stöd av USA, europeiska och arabiska länder med massiv leverans av vapen till landet ” rapporterar den iranska dagstidningen Kayhan.

 Iran, främsta Mellanöstern allierad Assads- regering, har förnekat amerikanska anklagelser om att landet sänder vapen till Syrien för att bidra till nerslagning av folkliga upproret.

Iran har också uttryckt sitt motstånd mot varje militär intervention av Syrien.

Ett diplomatiskt försök att brygga över situationen i Syrien pågår med bland annat i FN: s säkerhetsråd medlemmar.

Ryssland och Kina har tidigare lagt in sitt veto mot två Syrien-resolutionen i FN:s säkerhetsråd som fördömer våldet.

FN: s och arabförbundet fredsändebud Kofi Annan lämnade Damaskus på söndagen utan att lyckas förmå båda sidor att acceptera vapenvila och dialog om en fredlig konfliktlösning.