Motståndsrörelsen

Ytterligare 400 Ashraf-invånare flyttats till Camp ”Liberty”

Ytterliggare 400 iranier flyttades på torsdagen från det välkända Camp Ashraf till den tidigare USA-basen Camp Liberty utanför Bagdad.

På begäran av USA:s utrikesminister, Hillary Clinton och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moons särskilde representant och efter deras löften om att försöka uppfylla minimikraven för säkerhet flyttar ytterligare 400 Ashraf-invånare till Camp Liberty, skrev iranska nationella motståndsrörelsen i ett meddelande på torsdag.

Redan 1:a mars 2012 flyttades den första gruppen om 400 invånare från Camp Ashraf till det tillfälliga lägret, Camp Liberty. Detta som ett första steg i processen att flytta alla Ashraf-invånare från Irak till ett tredje land.

FN och den irakiska regeringen undertecknade en avsiktsdeklaration den 25:e december 2011 vilket skulle innebära att alla invånare i Camp Ashraf, belägen i nordöstra Irak, skulle flytta till ett annat läger innan de fick lämna Irak för ett tredje land.

I en utfrågning i USA: s kongress den 29:e februari 2012, påminde USA:s utrikesminister Hillary Clinton den irakiska regeringen om vikten av att upprätthålla och garantera säkerhet och trygghet för Ashraf-invånarna.

Folkets Mojahedins välvilja och samarbete när det gäller att stänga sin bas, Camp Ashraf, i Irak kommer att påverka beslutet över att stryka oppositionsgruppen från USA:s lista över utländska terroristorganisationer (FTO), sade Hillary Clinton.