Nyheter

Iran ökar dödligt stöd till Bashar al-Assad

Amerikanska tjänstemän säger att de ser Irans hand i de allt brutalare tillslagen mot oppositionella fästen i Syrien med bevis som pekar på iranska underrättelsetjänstens och militärens medverkan i massavrättningar och andra grymheter i förra veckan.

Tre amerikanska tjänstemän med tillgång till underrättelserapporter från regionen rapporterar om iranska vapenleveranser och andra former av stöd till Syriens diktator Bashar al-Assad i en tid då regimen genomförde en hänsynslös och aldrig tidigare skådat offensiv mot den centrala staden Homs i syfte att krossa motståndet.

”Det allt dödligare stödet från Iran ökar”, sade en av tjänstemännen, som diskutera rapporterna på villkor för anonymitet.

Irans utökade roll i konflikten bekräftades ytterligare av rapporter om en iransk medhjälpare som skadades nyligen när han arbetade jämte syriska säkerhetsstyrkor i landet.

Irans militära bistånd till Assad samtidigt som de arabiska staterna överväger att beväpna den oppositionella militära styrkan, Fria syriska armén, vilket skulle öka risken för en bredare konflikt som amerikanska tjänstemän fruktar kan sprida sig till grannländerna. USA har dessutom försökt samla internationellt stöd för FN:s  ansträngningar att få bort Assad från makten utan militär inblandning.

Amerikanska underrättelsetjänstens senaste bedömningar bekräftar de nya rapporterna från syriska rebeller om iranska regimens direkta inblandning i tillslagen mot oppositionen.

De syriska oppositionsledarna hänvisar till avhoppade syriska militärer som säger att Iran har skickat hundratals rådgivare, säkerhetstjänstemän och underrättelseagenter till Syrien tillsammans med vapen, pengar samt elektronisk övervakningsutrustning.

”Iran har deltagit i Assads brutala våldsapparat på en mycket större skala än man tidigare trott”, säger Ammar Abdulhamid , en syrisk aktivist i Washington och medlem av Syriengruppen vid en Washingtonbaserad tankesmedja, Foundation for Defense of Democracies, .

Berättelser om syriska trupper tillsammans med svartskäggiga män som talar ett främmande språk, som antas vara iranier, har cirkulerat i Syrien under flera månader.  Men aktivisterna bekräftar att de har lite svårt med bevis för att iranier faktiskt deltar i själva offensiverna.

”Vi kan inte bevisa det”, säger Omar Shakir, som flydde till Libanon från tidigare oppositionsfäste i  Bab Amr i Homs för en vecka sedan. Men vi såg långa stora killar klädda i svart”.

Den fria syriska armén grep flera iranier i Homs i december förra året. Iranska regimen säger att de är kraftverksarbetare, men rebellerna hävdar att de tillhör revolutionsgardet. Elva iranska ”pilgrimer” som kidnappades i januari i år saknas fortfarande rapporterar iranska regimens engelskspråkiga tv-kanal Press TV i lördags.