Artikel

Khatamis valdeltagande, ett enormt bakslag för gröna rörelsen

Teherans guvernör Morteza Tamadon, bekräftade på fredag de rykten som spridits på sociala medier beträffande Mohammad Khatami och hans deltagande i fredagens parlamentsval trots att den gröna rörelsen har uppmanat till bojkott.

Khatami och sin bror har röstat vid en vallokal i byn, Vadan, nära staden Damavand strax utanför huvudstaden Teheran på fredagen och vi har bevis på detta, sade Teherans guvernör till prästerskapets medier.

Uppdaterad: Regimens egna nyhetsbyråer Fars, ILNA och ISNA har nu bekräftat nyheten om att Khatami röstade tillsammans med sin bror vid en vallokal nära staden Damavand ungefär 13:50 lokaltid på fredagen.

Teherans guvernör är den högsta officiella källan hittills som har bekräftat ryktena om Khatamis deltagande. BBC:s persiskspråkiga kanal har också rapporterat om detta och påståenden om att Khatami skulle ha deltagit i valet.

Det finns även bekräftade rapporter att Rafsanjani ska ha deltagit i parlamentsvalet igår.

”Om detta visar sig vara sant, vilket uppgifterna pekar på för tillfället, kommer det att vara ett betydande bakslag för den gröna rörelsen och dess fortsatta trovärdighet. Det är ett förräderi mot folket, i synnerhet de många som valt att bojkotta fredagens s.k. val till parlamentet. De distanserar sig från folket helt enkelt”, säger en av FFFI:s källor från Iran som vill vara anonym av rädsla för repressalier.

Khatami och Rafsanjani anses vara ledande figurer inom den utnämnda oppositionen som kallas den gröna rörelsen och de s.k. reformisterna. Det har under dagen rått ett slags hemlighetsmakeri kring hans deltagande i parlamentsvalet samtidigt som den gröna rörelsen själv har uppmanat till bojkott då man anser att valet är orättvis och inte fritt.

Flera personer med anknytning till den gröna rörelsen, de s.k. reformisterna, har arresterats och dömts till fängelse sedan presidentvalet 2009. Den allmänt benämnda reformistfronten har stoppats från att ställa upp i prästerskapets sken val när det mäktiga väktarrådet, som måste godkänna alla kandidater till allmänna val, avvisat reformisternas kandidater som olämpliga.

Mousavi och Karroubi som anses vara ledarna för den gröna oppositionen sitter under husarrest sedan ett år tillbaka.

”Det är oklart om dessa två herrar har röstat i detta parlamentsval men ingenting förvånar mig vid det här laget när det gäller dessa s.k. ledare”, säger Massud Kiani till FFFI beträffande fredagens parlamentsval i Iran.

Massud tillägger ”rapporter som cirkulerar på de persiskspråkiga nyhetssajterna gör gällande att Mousavi ska ha tagit emot besök från Khameneis son, Mojtaba Khamenei, veckan innan valet. Uppgifterna gör gällande att han då ska ha frågat om ett personligt möte med den högste andliga ledaren, Khamenei, samt bett om att få en tv-tid för att tala direkt till nationen. Huruvida Khamenei tillmötesgår Mousavis bägge krav är minst sagt oklart och inte så troligt. Men det återstår att se. Man skulle kunna tänka sig att Mousavi får ett personligt möte med Khamenei för att i ett senare skede utnyttjas i propaganda syfte av den hårdföra fraktionen. Tidigare erfarenhet från regimens handlande visar att ett sådant scenario är tänkbart”.