Andra nyheter

Tomma vallokaler i Irans ”parlamentsval”

Avsaknad av oppositionella kandidater i iranska parlamentsvalet som startade på fredagen gjorde att 48 miljoner röstberättigade iranier har valt att bojkotta omröstningen. Intresset för det iscensatta parlamentsvalet har nått en ny bottennivå sedan den islamiska republiken grundades 1979.

>

FFFI:s nätverk i Iran rapporterar om att vallokalerna, som dem har observerat, står  tomma och att det finns ett svalt intresse bland befolkningen att rösta.

Samanlagt har 280 vallokaler i Tehran, Isfahan, Khoranabad, Shiraz, Tabriz, Babol, Sari, Shahinshar, Ahvaz, och andra städer har bevakats av FFFI:s nätverk.

Rapporter från olika vallokaler vittnar om att allmänheten har avstått från att delta i fredagens parlamentsval trots att prästerkapet förutspådde ett valdeltagande högre än förra valet, 2008, då 55 procent av de röstberättigade deltog enlig regimens egna siffor.

Även Reuters rapporterar om tomma vallokaler i det välbärgade norra Teheran.

-Det är bara vid vissa lokaler, i synnerhet i Tehrans underklassområde som regimen mobiliserat säkerhetsstyrkor och deras familjer, som man märker en viss folksamling kring vallokalerna, enligt rapporter.

Från regimens sida är det viktigt att valdeltagandet blir högt, vilket Khamenei också tog upp när han röstade på fredagen.

– De arroganta makterna trakasserar oss för att behålla sin egen prestige. Ett högt valdeltagande skulle vara bättre för oss och för att upprätthålla säkerheten, sa Khamenei.

Enligt senaste rapporter har myndigheterna förlängt rösttiden med två timmar med hopp om att kunna locka flera till vallokalerna.

Human Rights Watch har kallat parlamentsvalet för ”grovt orättvist”, bland annat på grund av frånvaron av den krossade oppositionen.