Mänskliga Rättigheter

Massarrestering av Bahaier i Iran

Flertal bahaianhängare har arresterats i den sydvästra staden Shiraz, enligt uppgifter som FFFI fått från Iran.

Regimens säkerhetsstyrkor har genomfört flera razzior mot Bahaier sedan den 9 februari och arresterat minst 11 personer, enligt uppgifterna.

Säkerhetsstyrkor har sökt genom deras bostäder och konfiskerat bland annat, datorer, böcker, bilder och andra privata egendomar, berättar en anhörig till de arresterade till FFFI på villkor av anonymitet.

De arresterade identifieras i rapporten som Nima Dehghan,35, hans hustru Ginus Fanaiian och deras  åtta månader gamla barn. Mojgan Emadi, 35, Yekta Fahndej, 31, Mojdeh Falah, 30, och hennes  18 månader gammal barn Noura Falah. Sina Sarihani, 30, Faezeh Tashakor, 40, Payam Taslimi, 45, samt Sam Jaberi,50.

Ansvariga tjänstemän har ignorerat de anhöriga och vägrat svara på deras frågor om de frihetsberövades tillstånd tre veckor efter arresteringarna.

Payam Taslimi, 45, lider enligt uppgifterna av körtelcancer och är i akut behov av sina mediciner, vilket fängelsevakterna förvägrar. Även tillståndet för den 18 månaders gamla barnet, Noura Fallah, är kritiskt och hon lider av konstant oro och ängslan.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fördömer prästerskapets förföljelse av oliktänkande och minoritetsgrupper i Iran. Vi är ytterst oroade och fördömer i starkaste ordalag frihetsberövande av barn i Iran vilket strider mot barnkonventionen och är inget mindre än en omänsklig handling.

FFFI uppmanar människorättsorganisationer och framförallt regeringen att agera kraftfullt och skyndsamt för att alla samvetsfångar och politiska fångar ska friges från iranska regimens fängelser.