Motståndsrörelsen

Clinton: PMOI kan strykas från USA:s FTO-lista

Folkets mojahedins välvilja och samarbete när det gäller att stänga Camp Ashraf, deras bas i Irak, kommer att påverka om den iranska oppositionsgruppen stryks från USA:s lista över utländska terroristorganisationer (FTO-lista), sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton på onsdag.

USA fortsätter att inkludera Folkets mojahedin på sin FTO-lista trots att en federal appellationsdomstol har krävt att det amerikanska utrikesdepartementet ska omvärdera benämningen då gruppens rättssäkerhet har kränkts samtidigt som domstolen rekommenderat att gruppen bör tas bort från listan.

En första grupp på 400 invånare flyttade från Camp Ashraf till ett tillfälligt läger, Camp Liberty, som ett första steg mot att flytta hela gruppen från Irak till tredje länder.

Den Iranvänliga regeringen i Irak har enligt, en rapport från AFP från februari 2009, en bilateral överenskommelse med den iranska regimen att stänga Camp Ashraf och utvisa hela gruppen från irakiskt territorium, helst till Iran. Detta i utbyte mot politiskt stöd från regimen till irakiska premiärministern, Nouri al-Maliki och hans shiitiska allians.

”Med tanke på det pågående arbetet med att flytta de boende, Folkets mojahedins samarbete i en framgångsrik och fredlig avveckling av Camp Ashraf, kommer att vara en viktig faktor i alla beslut om Folkets mojahedins FTO-status,” sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton till amerikanska lagstiftare på onsdagen.

Iranska nationella motståndsrådets valda president, Maryam Rajavi, välkomnade Hillary Clintons uttalande och underströk behovet av minsta garantier för Camp Ashraf-invånarnas säkerhet och beskydd under förflyttningen.

”Vi välkomnar Hillary Clintons anmärkningar om deras [Ashraf-invånarnas] säkerhet och trygghet samt den nyckelroll som en förflyttning till Liberty spelar för att stryka PMOI från FTO-listan. Vi uppmanar att [terrorist-] benämningen tas bort samtidigt som en förflyttning sker för att snabbt lösa alla problem. En benämning som till en början syftade till att blidka den religiösa fascismen i Iran”, sade Rajavi i ett uttalande på torsdagen.

Den irakiska regeringen och FN undertecknade en avsiktsdeklaration den 25 december förra året, vilket innebar att flera tusen invånare i Camp Ashraf i nordöstra Irak skulle flytta till ett annat läger, Camp Liberty, innan de fick lämna Irak för tredje länder.