Nyheter

Ökat stöd till libanesiska armén en del av Irans Mellanösternstrategi

”Libanon måste ha en stark armé för att försvara regionala intressen”, säger iranska regimens försvarsminister Vahidi till sin libanesiska motsvarighet  som är på besök i Iran för att stärka banden mellan de båda nationerna.

Iranska regimens försvarsminister Ahmad Vahidi träffade sin libanesiska motsvarighet Faiz Ghosn i Teheran på söndagen och underströk under mötet att stärka den libanesiska militären var en viktig del av Irans strategiska och regionala politik.

”Libanon måste ha en stark armé för att försvara sina intressen i regionen”, rapporterade Al Manar, knuten till den libanesiska gruppen Hizbollah, genom att citera iranska regimens försvarsminister.

Både den libanesiska arméns och ”motståndsrörelsens” styrka förbättrar säkerheten och stabiliteten i Mellanöstern, sade Vahidi enligt rapporten som hänvisar till Hizbollah som en motståndsrörelse.

Iranska regimens finansiella och materiella stöd till Hizbollah med bland annat avancerade vapen och vapenteknologi är en väldigt dåligt bevarad hemlighet.

Hizbollahs ledare Hassan Nassrollah sade nyligen i ett tal att ”stödet från våra bröder i Iran har genom åren gjort oss ekonomisk oberoende”. Hizbollah-ledarens påpekande underströk den stora omfattningen av prästerskapets stöd för gruppen för första gången.

Hizbollah har utfört flera terroristattacker i världen på begäran och med stöd av iranska regimen.

En befälhavare för iranska regimens Basij-styrka berättar samtidigt för nyhetsbyrå Fars att ”muslimer i hela världen bör avvisa Obamas ursäkt efter bränningen av den heliga muslimska texten i en amerikansk bas i Afghanistan”.

Den muslimska världen bör inte acceptera den amerikanska presidentens ursäkt över Koranbränningen i en amerikansk bas i Afghanistan, sade en högt uppsatt befälhavare för revolutionsgardet på lördagen, och tillade att inget mindre än att ”bränna Vita huset kan lindra våra sår”.