Iranier i Sverige

Armin kan utvisas – riskerar avrättning

 

hotas av utvisning. 19-årige Armin Rezadoust från Sundsvall har ett dödshot hängande över sig om han blir utvisad till Iran. Teaterprofilen Peder Forsberg till vänster gör nu allt för att stoppa utvisningen.

– Hur kan man be någon att bevisa att ens far blivit bortförd, kanske torterad och dödad i en diktaturstat som styrs av extremister? Vem ska skriva det intyget?
Den frågan ställer sig Peder Forsberg, teaterprofil och kulturarbetare från Alnö, sedan 19-årige Sundsvallsbon Armin Rezadoust och hans mamma nu hotas med utvisning till Iran. Peder har engagerat sig för att hjälpa Armin i kampen mot den utvisning som kan leda till fängelse och avrättning.

Armin Rezadoust är 19 år och flydde från Iran till Sverige för tre år sedan. Han kom hit tillsammans med sin mor Shinin Saedi. Armins far var politiskt aktiv och hämtades flera gånger till förhör. Efter den sista gången kom han aldrig tillbaka. ­Ingen säger sig veta var han är.

– Vi tror att han blivit dödad. Mamma och jag var tvingade att fly när polisen hotade oss. Jag har blivit kallad till förhör och det känns väldigt farligt, konstaterar Armin.

Stort kontaktnät

Armin Rezadoust är en aktiv och social person som skaffat sig ett stort kontaktnät under sina tre år i Sundsvall. På ­rekordtid har han lärt sig prata och förstå svenska mycket bra. Armin går på Västermalms gymnasium och vill studera ­vidare till ingenjör. Han har gått Sundsvalls Kulturskola och hans stora fritidsintressen är att spela piano och teater.

Armins mamma Shinin Saedi är sjuk och vistas då och då på sjukhus. Hon lider av en psykisk sjukdom och är i perioder mycket deprimerad. När hon mått bättre har hon försökt plugga och lära sig svenska. Likt Armin vill hon bli en aktiv del av det svenska samhället.

Vågar inte berätta

Nu hänger ett utvisningshot över Armin och hans mamma. Migrationsverket vill skicka tillbaka dem till diktaturen i Iran med risk för fängelse och avrättning.

Migrationsverket har skickat ännu ett brev med ”kallelse till samtal om återvändande”. Armin har inte vågat berätta det för sin mor.

– När vi fick det första utvisningshotet så hamnade mamma på sjukhus. Läkarna sa att det var stor risk att hon skulle ta sitt liv om det händer igen, förklarar Armin.

En av Armins vänner är Peder Forsberg, teaterprofil och kulturarbetare från Alnö. Han har bland annat regisserat ­teaterföreställningar där Armin medverkat och upptäckt hans begåvning och kunnande. Peder har nu engagerat sig för att hjälpa Armin och Shinin i kamp­en mot utvisningshotet.

– Jag kommer att göra allt som står i min makt för att stoppa den här utvisningen. Jag kan inte med mitt förstånd förstå hur Migrationsverket tänker när man vill skicka människor till ett land där ­döden hotar, människor som etablerat sig i Sverige. Jag skäms verkligen över att vara svensk en sån här gång, säger Peder Forsberg.

Migrationsverket kräver ett ”verkställdhetsförhindrande” dokument. Papper på vad som har hänt med Armins far.

Peder Forsberg ruskar på ­huvudet:

– Hur kan man be någon att bevisa att ens far blivit bortförd, kanske torterad och dödad i en diktaturstat som styrs av extremister? Vem ska skriva det intyget?

Planerar flera åtgärder

Peder har tillsammans med ­Armin fördjupat sig i all skriftväxling och försöker hinna med att sätta sig in i alla juridiska synvinklar.

– Vi planerar flera åtgärder och jobbar för att vinna tid. Det här kommer vi naturligtvis ­aldrig att acceptera, säger ­Peder Forsberg.

Tord Lundgren 060-66 35 51