Nukleärt

Iranska regimens kärntekniska program kan ha militära mål

FN:s atomenergiorgan, IAEA, uttryckte sin fortsatt allvarlig oro för möjliga militära dimensioner av iranska regimens kärntekniska program, rapporterar internationella medier däribland BBC.

Veckans samtal i Teheran misslyckades då parterna inte kunde reda upp de utestående frågorna om landets kärntekniska program, skriver IAEA i sin senaste rapport.

Iran har misslyckats med att visa att landets kärnenergiprogram är fredligt i sitt samarbete med Internationella atomenergiorganet, skriver IAEA:s chef i en rapport där han utrycker sin oro över det iranska kärnprogrammet.

Rapporten väckte reaktioner från bland annat Tyskland, där utrikesministern sa att Iran bara kan undvika sanktioner genom att fullt samarbeta med IAEA. Ryske premiärministern Putin sa i sin tur att han tror att vissa länder försöker använda sig av rädslan för kärnvapen som ett sätt att störta regimen i Iran. Kina som är en av iranska regimens närmaste allierade uppmanade Iran att samarbeta med IAEA men avstod från att kritisera Iran för veckans misslyckade samtal.

FN:s atomenergiorgan uppger även på fredagen att Iran har ökat takten på tillverkningen av anrikat uran.

Detta enligt ett hemligstämplat dokument från IAEA, som nyhetsbyrån Reuters har läst, som atomenergiorganet skriver att man känner ”fortsatt oro” för att Irans kärnenergiprogram kan ha militära dimensioner.

Enligt rapporten sker anrikningen vid två anläggningar. Dels en nära staden Natanz men också vid en anläggning 80 meter under jorden vid Fordow.

Det som oroar IAEA är att anrikningstakten ökat sedan november förra året från 37 anläggningar till 52 i dag. Och fler är under installation, skriver IAEA, rapportera Ekot på fredagen.

Enligt rapporten ska Iran nu ha lyckats anrika 110 kilo uran upp till 20 procents renhetsgrad på två år. 250 kilo räcker för att kunna tillverka en atombomb.

”Att samtalen i Teheran skulle visa sig fruktlösa var nästan säkert på förhand. De flesta diplomater och experter var väl pessimistiska inför samtalen. Och mycket riktigt visade regimen ännu en gång att den inte är intresserade av att samarbeta, det på grund av att ett kärnvapen är vitalt för regimen. Ett steg tillbaka inom det kärntekniska programmet idag, då tvingas regimen att backa i flera områden som förtrycket i samhället, vilken skulle vara lika med regimens slut”, säger FFFI:s ordförande, Soheila Dashti med hänsyn till den kommande IAEA-rapporten som vänta om två veckor.