Nyheter

”Parlamentsvalet” i Iran sparkas igång

Valrörelsen inför parlamentsvalet den 2 mars har officiellt börjat på torsdagen i Iran.

”De 3,444 kandidater för parlamentsvalet har startat kampanjer genom att huvudsakligen dela ut flygblad och sätta upp affischer ”, rapporterade IRNA på torsdag.

Regimens högsta ledare visade sin oro för låg valdeltagande eftersom ”Reformvänliga fraktioner” och oppositionsgrupper har bojkottat valet.

– Genom att delta i parlamentsvalet utdelar det iranska folket ytterligare ett hårt slag mot fienden, sade landets ledare Ali Khamenei i onsdags.

Parlamentsvalet den 2 mars är den första riksomfattande omröstning sedan omtvistade 2009 omval av president Mahmoud Ahmadinejad som utlöste åtta månader av oro och en förkrossande statens reaktion.

Eftersom reformistiska grupperna inte har några kandidater i detta val är valet en uppgörelse mellan de konservativa falangerna i huvudsakligen mellan lojalister av Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei och president Ahmadinejads.

”Reformvänliga fraktioner” beslutat att hålla en låg profil genom att avstå från valomröstningen som säger deras krav på ett ”fritt och rättvist” val inte har uppfyllts.

Cirka 35 procent av registrerade kandidaturer för parlamentet fick avslag av väktarrådet, ett mäktigt organ bestående av sex präster och sex jurister. Även många av Ahmadinejad anhängare förbjöds att delta i valprocessen säger politiker.