Nyheter

”Iran kan attackera i förebyggande syfte”

Iran kommer att vidta åtgärder i förebyggande syfte om nationella intressen hotas, sade Mohammad Hejazi, en militär befälhavare för iranska regimen, till Fars nyhetsbyrå på måndag.

Iranska regimens armé startade en ny militärövning på måndagen med syfte att skydda sina kärntekniska anläggningar i söder.

”Vår strategi är nu det att om våra fiender väljer att äventyra Irans nationella intressen, kommer vi agera utan att invänta deras handlingar”, sade Hejazi till Fars vidare.

Prästerskapets militära och politiska ledare framhåller rutinmässigt att de kan besegra landets ”fiender” om det skulle bli nödvändigt.

För andra gången på tre veckor besöker internationella atomenergiorganet IAEA Iran för att inspektera landets kärntekniska program. IAEA säger att man vill ha iranska garantier och klarhet kring misstankar om ”eventuella militära dimensioner” på det kärntekniska programmet.

Iranska regimen genomförde en 10-dagars militärövning i närheten av Hormuzsundet i persiska viken i slutet av förra året. Prästerskapet har hotat att blockera sundet där 20 % av världens oljeexport passerar som en hämnd på västerländska sanktioner över dess kärntekniska planer.