Nyheter

Prästerskapet höjer insatserna i Syrien

Nyhetskanalen al-Jazira rapporterar att två iranska krigsfartyg kom in i Medelhavet via Suezkanalen och sägs nu ha ankrat i hamnstaden Tartous i Syrien. Detta tar därmed alliansen till nya höjder samtidigt som vapenbröderna iranska regimen och Syrien blir alltmer isolerade på den internationella arenan.

Iranska regimens materiella och finansiella stöd till regimen i Syrien har varit känd sedan tidigare. Uppgifter i internationell media från förra veckan gör gällande att iranska regimen har bistått den syriska diktatorn, Bashar al-Assads regim med minst två miljarder dollar medan internationella sanktioner sätter hård press på regimen i Syrien.

Senast idag kommer det också rapporter från Schweiz där myndigheterna har stoppat och beslagtagit övervakningsutrustning ämnad för Iran och Syrien för att spåra upp oppositionella.

Rapporter från Syrien gör också gällande att soldater från revolutionsgardets utlandstyrka, Quds-styrkan, är med och deltar i den syriska diktatorns krossande av folkliga protester.

Sedan den iranska revolutionen 1979 har krigsfartyg från Iran gått in i Medelhavet bara två gånger tidigare, med den första i förra året strax efter att Mubaraks regim störtades av folkliga protester. Israel har kallat båda försöken för en ”provokation”.

Enligt iranska medier ska de två fartygen som nu ankrat i Syrien ingå i en militär övning tillsammans med landets styrkor, enligt en överenskommelse som ingicks redan för ett år sedan.

Flera ser detta som en markering från iranska regimen mot USA att man menar allvar i Syrien.

De demokratiska regeringarna i världen överväger humanitära insatser för att hjälpa den drabbade civilbefolkningen i Syrien, och särskilt i staden Homs. Tunisien står värd för konferensen ”Vänner av fri Syrien” som anordnas i nästa vecka. Där deltar Storbritannien, Frankrike och USA men också Syriska Nationella Rådet.

Detta medan iranska regimens egen television, IRIB, visade bilder på soldater under en pågående militär övning i provinsen Yazd. Övningen som ska pågå i två dagar går under namnet Val Fajr (Gryning), och består av skottövning och artilleribeskjutning.

Mohammad Pakpour, befälhavare för marktrupperna sade att denna var en del av de årliga övningarna som syftar till att öka beredskapen hos landets militära enheter

Samtidigt meddelar iranska regimen att man nu slutar all oljeexport till Frankrike och Storbritannien, i ett försök att slå tillbaka mot det europeiska oljeembargot so träder i kraft i början av juli.

Prästerskapets diktatur har också skickat hotbrev till flera andra raffinaderier. Associated Press refererar till iranska regimens nyhetsbyrå Mehr som skriver att ”Iran har skickat ut hotbrev till flera europeiska raffinaderier där de säger att de stoppar exporten om inte raffinaderierna lovar att köpa olja i två till fem år”.

De länder som berörs av hoten är förutom Frankrike och Nederländerna, Portugal, Spanien, Grekland, Italien.

Enligt prästerskapets oljeminister Rostam Qassemi föregår regimen Europa och stoppar all export av råolja till Storbritannien och Frankrike. Han säger till AP att ”vi har våra egna kunder och vi har inga problem med att sälja och exportera vår råolja till nya kunder”.