Ekonomi

Irans har svårt att hitta nya oljekunder

 

Iran har svårt att hitta nya köpare av sin olja, efter att  ha stoppa oljeexporten till EU-länderna skriver Financial Times på måndagen.

”Iran har allvarliga problem med att hitta nya köpare”, sade en hög chef inom oljeindustrin, som uppgav att Teheran inte erbjuder någon rabatt på oljan med leverans i april.

Alireza Nikzad, talesman för det iranska oljedepartementet, sade att Iran har ersatt de brittiska och franska kunderna med ”nya kunder”, utan att ge några närmare detaljer.

 Teheran försöker sälja 500 000 fat extra per dag, närmare 23 procent av exporten 2011, till kinesiska och indiska raffinaderier, enligt källor till tidningen.

Om landet inte hittar tillräckligt med kunder innan mitten av mars, kommer Iran antingen tvingas flytta osålda fat till ”flytande lager”, eller minska produktionen. Oavsett åtgärd skulle det kunna få genomslag på oljepriset.

EU har godkänt ett oljeembargo som ska träda i kraft i sin fullo till första juli, men Teheran annonserade i helgen att de kommer att stoppa exporten till brittiska och franska bolag.

”Irans stopp av oljeexporten anses vara symbolisk eftersom varken Frankrike eller Storbritannien importerar någon stor mängd av deras olja från Iran. Irans export till länderna är liten och därmed inte kommer att skada exporten nämnvärt”, skriver Nordea i ett marknadsbrev.