Nukleärt

IAEA återigen till Iran för samtal

En högt uppsatt delegation från Internationella atomenergiorganet, IAEA, kommer att landa i Iran på måndagen för en andra diskussionsrunda med iranska regimen kring dess kärnvapenprogram.

Förhoppningen är att man ska kunna få klarhet i de obesvarade frågorna kring misstänkt aktiviteter som kan syfta till kärnvapentillverkning. Misstankar som togs upp i IAEA:s rapport från november förra året och som ledde till de hårdare sanktionerna från USA och EU.

Under förra månadens besök i Teheran uttryckte IAEA delegationen en önskan att få besöka en militäranläggning nära Teheran, Parchin-anläggningen, för att undersöka förekomsten av misstänkta verksamheter där. Förfrågan blev obesvarad under det tidigare besöket och delegationen hoppas att man nu får en möjlighet att besöka anläggningen även om förväntningarna inte är så högt.

Både Storbritannien och USA uppmannade Israel på söndagen att vänta med ett möjligt militärt angrepp mot iranska regimens kärnvapenprogram.

Israel uppmanas med att stoppa militära aktioner och istället vänta och se resultatet av de hårdare sanktionerna och ge diplomatin ytterligare en chans.

”Jag tror inte att det skulle vara klokt just nu för Israel att inleda en militär attack mot Iran”, varnade brittiske utrikesministern William Hague i BBC på söndagen

General Martin Dempsey, USA:s Joint Chief of Staff berättade för CNN att ”jag tror att det skulle vara förhastat att uteslutande slå fast att tiden för ett militärt alternativ var över oss”.

President Barack Obamas nationella säkerhetsrådgivare, Tom Donilon, befann sig i Israel på söndagen för att diskutera iranska regimens kärnvapenprogram med israeliska ledare efter alla spekulationer om att Israel planerar militära insatser mot Teheran, rapporterar AP från Jerusalem idag.

Tom Donilon ska träffa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och försvarsministern Ehud Barak innan han lämnar landet på måndagen, skriver AP vidare.