Engagemang

Fortsatt demonstration till stöd för Camp Ashraf i Stockholm

Exiliranier och sympatisörer till iranska oppositionen, Folkets mojahedin fortsatte att demonstrera  till stöd för invånarna i Camp Ashraf utanför USA:s ambassad i Stockholm på lördagen den 18 feb. De många deltagarna uppmanade USA, FN:s Irakmission (UNAMI) och FN:s flyktingkommissariat (UNCHR) att ta sitt ansvar med hänsyn till de asylsökande invånarna i Camp Ashraf och Camp Liberty samt garantera deras säkerhet och rättigheter i enlighet med internationella lagar.

FN och irakiska regeringen undertecknade en avsiktsdeklaration den 25 december förra året, vilket innebar att flera tusen invånare i Camp Ashraf i nordöstra Irak skulle flytta till ett annat läger innan de fick lämna Irak för tredje länder.

– Folkets Mujahedin har i enlighet med överenskommelsen flyttat den första gruppen av 400 lägerinvånare från Camp Ashraf till Camp Liberty på lördagen den 18 februari. Men det nya lägret uppfyller inte kraven för minsta internationella levnadsstandard. Lägret med flera installerade övervakningskameror liknar mer ett fängelse och Ashraf- invånarna behandlas inhumant av irakiska beväpnade styrkor som finns stationerade innanför lägrets grindar, säger en av demonstranterna.

– Det verkar som om internationella samfundet, FN Irakmission, UNHCR och USA har fört Ashraf-invånarna bakom ljuset med falska beskrivningar av situationen i Camp Liberty, vaga löften om deras säkerhet. De har helt enkelt svikit lägerinvånarna genom att inte hålla sina löften om att garantera mänsklig behandling i Camp Ashraf och Camp Liberty, säger en annan demonstrant.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI, säger att första gruppen flyttade till Camp Liberty efter garantier från USA:s utrikesminister Hillary Clinton om deras säkerhet samt för att undanröja alla tvivel kring Ashraf-inånarnas goda vilja.

NCRI meddelade i ett uttalande den 16 februari att nästa grupp kommer att flytta först efter att  invånarnas minsta säkerhet garanteras skriftligen av både FN:s särskilda sändebud för Irak, Martin Kobler och den irakiska regeringen.