Motståndsrörelsen

400 Ashraf-invånare flyttas motvilligt till ny plats

Den första gruppen av 400 Ashraf- invånare flyttade från Camp Ashraf, hemvist för ca 3400 iranska oppositionsmedlemmar Folkets mojahedin, till Camp Liberty på lördag den 18 februari 2012.

FN och irakiska regeringen undertecknade en avsiktsdeklaration den 25 december förra året, vilket innebar att flera tusen invånare i Camp Ashraf i nordöstra Irak skulle flytta till ett annat läger innan de fick lämna Irak för tredje länder.

397 av Ashrafs invånare lämnade Camp Ashraf  i 18 bussar vid ca 1:30 på lördagsmorgonen eskorterade av irakiska säkerhetsstyrkor, sade Behzad Saffari, juridisk rådgivare för invånarna i lägret.

– De gjorde en noggrann visitation av varje persons tillhörigheter, vilket tog nästan 24 timmar.

”Detta är en mycket ovanligt förolämpande och förödmjukande inspektion som är endast kompatibel med överlåtelse av fångar”, sade Iranska nationella motståndsrådet, NCRI, i ett uttalande.

När de första bussarna på lördagen anlände från Ashraf till Liberty uttrycktes också missnöje med den nya platsen. Anländande grupper protesterade mot ”förnedrande, förödmjukande och inhuman” behandling, enligt CNN.

– De preliminära rapporterna tyder på att Camp Liberty är ett fängelse i alla avseenden, sade Shahin Gobadi från Iranska nationella motståndsråd.

”Det är klart att det inte finns någon framtid för Camp Ashraf-invånarna i Irak. Det är inte lätt för dem att lämna sitt hem men jag är övertygad om att det är det enda fredliga alternativet” sade Martin Kobler FN:s särskilda sändebud för Irak, strax efter att den första gruppen av Ashraf invånare anlände till den ”temporära” platsen, Camp Liberty, en tidigare amerikansk militärbas i Bagdad.

Iranska nationella motståndsrådet, NCRI, säger att första gruppen flyttas till Camp Liberty efter garantier från USA:s utrikesminister Hillary Clinton om deras säkerhet samt för att undanröja alla tvivel om Ashraf-inånarnas goda vilja.

Nästa grupp kommer att flytta därefter om det första flyttningsförsöket är framgångsrikt och när deras minimala säkerhet garanteras, skriftligen av både FN:s Martin Kobler FN:s särskilda sändebud för Irak och den irakiska regeringen, tillade NCRI i sitt uttalande den 16 februari.