Ekonomi, Nyheter

USA-sanktioner mot Irans underrättelsedepartement

USA meddelade på torsdagen att landet inför sanktioner mot iranska regimens underrättelse- och säkerhetsdepartement (MOIS) för stöd till terrorism, kränkningar av iranska medborgarnas mänskliga rättigheter samt för att stödja den syriska regeringen, rapporterar Reuters från Washington den 16 februari.

”Idag har vi fört upp MOIS [på sanktionslistan] för kränkning av iranska medborgarnas grundläggande rättigheter samt för att exportera sina illvilliga metoder i syfte att stödja den syriska regimens motbjudande tillslag mot sin egen befolkning”, sade David Cohen, amerikanska finansdepartementets statssekreterare för terrorism och finansiell underrättelse, i ett uttalande.

MOIS stödjer även al-Qaida, al-Qaida i Irak, Hizbollah och Hamas, vilket ”visar omfattningen av Irans sponsring av terrorism som en del av iransk statlig politik”, sade Cohen vidare enligt Reuters.

Beslutet är den senaste i en serie av åtgärder som USA har vidtagit för att öka trycket på iranska regimen över farhågor om dess nukleära program, som prästerskapet påstår är för fredliga ändamål.

Sanktionerna förbjuder MOIS-tjänstemän från att resa till USA, blockerar alla egendomar som MOIS äger i USA samt förhindrar amerikanska medborgare eller företag från att handla med MOIS, skriver Reuters.