Iranier i Sverige

Utvisningen av asylsökande iranier stoppad på Arlanda

Ett 50-tal aktivister från Asylrörelsen i Stockholm samt Aktion Mot Deportation Stockholm och Uppsala samlades på Arlanda och beväpnade alla passagerare på flyget med argument om hur de kunde göra motstånd genom att argumentera på flyget och vägra sitta ner.
– Fantastisk respons, berättade Harald Wagner, aktiv i Tyska Kyrkan och Asylrörelsen Stockholm. Många blev upprörda, tog flygblad och gick mot gaten.

Samtidigt köpte Asylrörelsen i Norge en flygbiljett så att Martin Wihlén, aktiv i Asylrörelsen i Stockholm och Rättvisepartiet Socialisterna, kunde gå ombord det flyg polisen skulle föra Mohammadreza ombord på. När alla passagerare var ombord bad Martin Wihlén om allas uppmärksamhet, presenterade sig själv,  Asylrörelsen och höll ett tal; om risken för Mohammadrezas liv, att polisen inte har någon auktoritet på planet och att piloten måste beordra polisen att lämna planet med Mohammadreza om passagerarna protesterar. Efter att Martin förts ut av säkerhetspersonal, förde polisen ombord Mohammadreza. Då reste sig passagerare och protesterade. Piloten valde då att avvisa polisen från planet och utvisningen stoppades.

Dagens insats var internationell. I Tyskland stod Asylrörelsen redo att sätta igång en liknande aktion vid planets transfer i Frankfurt. Sissel Egeland, Mona Bentzen och Björg Irene Karlsen på Asylum Today har jobbat på att stoppa utvisningen från Norge där Mohammadrezas fall fått stor medial uppmärksamhet. Det internationella nätverket Mission Free Iran’ har också engagerat många för att stoppa utvisningen. Inom Asylrörelsen i Stockholm har främst Iranska flyktingars riksorganisation och Iranska flyktingars riksförbund organiserat demonstrationer utanför Migrationsverkets lokaler i Solna.

– Det finns en överklagan inne hos Europadomstolen. Kampanjen fortsätter tills Mohammadreza får uppehållstillstånd. Vi måste vara beredda att mobilisera igen fort, säger Nasi Payghambarian som samordnat kampanjen.