Andra nyheter

Iranska regimen blockerar e-post, begränsar nätåtkomst

Iranska regimen har ytterligare begränsat tillgång till internet och blockerat populära e-posttjänster under de senaste dagarna i ett drag som enligt prästerskapets egna tjänstemän kan ”kosta regimen dyrt”, rapporterar AFP från Tehran på söndagen.

Miljontals iranier har inte kunnat logga in på sina konton på populära e-postsidor som Googles Gmail, Yahoo Mail och Microsofts Hotmail sedan torsdagen utan någon officiell förklaring rapporterar AFP på söndagen och hänvisar till uppgifter i tidningen Arman.

Men prästerskapets nyhetsbyrå Mehr som står nära regimens underrättelse- och säkerhetstjänst sade att begränsningarna inte enbart  var relaterade till e-poster.

”Internetanvändare har under en längre tid haft svårt att få tillgång till nyhets- och inhemska webbsidor samt utländska sökmotorer och e-tjänster”, skriver Mehr på sin webbsida. Svårigheterna omfattar ”hastighetsminskning, driftstörningar och blockering” av webbplatser, säger Mehr.

En högt uppsatt medlem av den konservativa fraktionen, Ahmad Tavakoli, kritiserade den nya ”irriterande” filtreringen och sade att det bör förklaras, rapporterar AFP från Tehran. Tavakoli säger enligt Mehr att ”den nya filtreringsåtgärden och utan förvarning avskära tillgången till tjänster som används av de flesta människorna… kommer att väcka vrede hos utbildade människor”, .

”Sådan irriterande filtrering kommer att kosta regimen dyrt”, tillägger han.

Kontroll över informationsflödet är en nyckelfråga för iranska regimen då Iran är det land som har flest internetanvändare i Mellanöstern med mer än 36 miljoner människor ur en befolkning på 75 miljoner som är online.

Tillgång till många globalt populära webbplatser såsom Facebook, Twitter och YouTube, blockeras i den islamiska republiken, skriver AFP på söndagen.

Iranska regimen lanserade en speciell polisenhet i början av 2011 i syfte att bekämpa ”cyberbrott”, särskilt de som begås på sociala medier populära bland oppositionen och regimkritiker.

Internet spelade en viktig roll under vågen av regimkritiska protester som skakade landet efter det omtvistade presidentvalet i sommaren 2009 då Mahmoud Ahmadinejad utnämndes som president för en andra ämbetsperiod.

Den religiösa diktaturen i Iran blockerar även de flesta utländska nyhetssidor och anklagar västerländska medier för att delta i en komplott mot regimen under ledning av USA, Israel och Europa ledd av Storbritannien, rapportera AFP.