Iranier i Sverige

Blev kristen i Sverige – nu ska han utvisas till Iran

Migrationsverket: Kommer att få utöva sin tro, ”om än i begränsad utsträckning”

Mohammed Ali Hodae blev kristen i Sverige. Nu utvisas han sannolikt till Iran, där han som konvertit från islam går ett osäkert öde till mötes.

– Om Guds plan är att jag ska åka tillbaka, lyder jag det beslutet och då hoppas jag ändå kunna gå ut och tala med människor om min tro. Blir jag gripen hoppas jag att han skyddar mig, sa Mohammed Ali Hodae till Världen idag, en vecka innan han greps av polisen och fördes till migrationsverkets förvar i Märsta utanför Stockholm.
Migrationsverket ifrågasätter inte att Mohammed Ali Hodae har blivit en troende kristen. Däremot anser man inte att han riskerar att råka illa ut i Iran. Mohammed Ali Hodae har inte missionerat på ett sätt ”som torde ha väckt de iranska myndigheternas intresse”, och har inte gjort sannolikt att han är förhindrad att ”om än i begränsad utsträckning, fortsätta att utöva sin kristna tro” i hemlandet, står det i avslaget.
Detta trots att Mohammed Ali Hodae har en Facebook-sida där han berättar om Jesus på farsi, och att han öppet engagerat sig i protester mot den iranska regimen.

Jag träffar Mohammed Ali Hodae hemma hos hans dotter Maryam Nilsson i Tyresö, en eftermiddag då snön faller tjockt mellan villorna. Det har gått 15 år sedan han och hans hustru skickade den bångstyriga och politiskt inkorrekta dottern till släktingar i Sverige, där hon – till deras stora fasa – blev kristen efter ett par år.
– Jag var djupt olycklig och funderade på att ta mitt liv. Men jag träffade en iransk kristen kvinna som tog med mig hem och visade mig Jesus, berättar Maryam där hon sitter med snart tvååriga dottern i knät.
– När mina föräldrar i Iran fick veta, sa pappa först att han helst hade slängt ut mig från familjen.

Först flera år senare, vid ett av hennes besök i Teheran, fick Maryam en chans att förklara hur hon räddats tillbaka till livet av kristendomen.
– Då sa pappa att han ville träffa den Jesus som förändrat mig så. Han, som varit troende muslim, började titta på kristen satellit-tv och förändrade långsamt sitt sätt att se på saker och ting.

Mohammed Ali Hodae utfärdade export- och importintyg åt företag och levde ett gott liv i Iran. Han och hans fru hade inga problem med att få besöksvisum när de bestämde sig för att hälsa på sin dotter i Sverige 2009. Men efter en kort tid lät de båda döpa sig i Södermalmskyrkan i Stockholm och ansökte sedan om asyl. De gick i bibelundervisning och lärde sig att föra vidare tron till andra.

När utvisningsbeslutet kom blev den psykiska pressen för stor för Maryams mamma. Hon valde att självmant åka tillbaka til Iran, till de kvarvarande två barnen och resten av släkten.
– Hon har gått tillbaka till islam nu. Det går inte att vara ensam kristen i en muslimsk familj i Iran, och dessutom arbetar hennes bror för regeringen, berättar Maryam Nilsson.
Mohammed Ali Hodae blev kvar och började engagera sig politiskt.
– De sista åren före min avresa till Sverige hade jag kommit att inse att vårt system är förljuget och förtrycker människor, säger han genom sin dotter.
Men den största förändringen har skett inombords.
– Jag är en annan människa i dag; tidigare ljög jag och var mycket högfärdig, säger den 75-årige mannen.
– Nu har jag ett stort lugn inombords, och när jag läser Bibeln känner jag mig närmare Gud än jag någonsin gjort tidigare.
Maryam Nilsson säger att hennes far inte är densamme som för 15 år sedan.
– Min far var så sträng och stolt, och vi bråkade alltid. Nu är han lugn och trygg i sig själv. Jag är så stolt över honom, säger hon och ler.
Desto mer oroar hon sig för vad som ska hända honom om han skickas tillbaka till Iran.
– Flera konvertiter har försvunnit, kyrkobesökare måste använda täcknamn och flera församlingar har gått under jorden.

Eva Janzon

Källa världen idag