Ekonomi

Svenska storbolag lämnar Iran

Volvo har svårt att få betalt i Iran och intresset för produkterna går ned eftersom kunderna inte kan handla i kölvattnet av USA:s handelssanktioner mot landet på grund av deras atomprogram. Det skriver Dagens Industri i onsdagens upplaga.

”Vi märker helt enkelt att intresset för våra produkter går ned, för våra kunder kan inte handla”, säger Kina Wileke på Volvos pressavdelning. För ögonblicket har Volvo inga leveranser, säger Jenny Björsne, informationschef på Volvo Lastvagnar.

Kina Wileke säger vidare att Iran står för 1 procent av Volvos totala omsättning, och att det än så länge är för tidigt att säga vad hon tror om Volvos försäljning till Iran under 2012.

Det är inte bara Volvo som tvärnitar i Iran på grund av upptrappade sanktioner. ”Vår situation ser ungefär likadan ut”, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson.

”Sanktionerna biter”, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson och beskriver företagets aktivitet i landet som mycket låg i dagsläget.

Scania inte har någon egen verksamhet i landet. I stället har fristående distributörer hand om den iranska försäljningen.

”Som företag får man verka utifrån de villkor och regler som gäller, det kan man ju inte påverka”, säger Hans-Åke Danielsson.

Flera företag har  redan tidigare lagt om strategin i Iran.

”Vi valde 2010 att inte ta några nya affärer i Iran. Däremot kommer vi att fullfölja de kontrakt som vi har skrivit på”, säger Ericssons presstalesman Fredrik Hallman.

Han berättar att företaget nu följer utvecklingen i landet noga.

Även kosmetikaföretaget Oriflame valde att lägga ned den iranska verksamheten 2010 och har i dagsläget ingen verksamhet i landet. Handelsrestriktionerna har även fått Atlas Copco att lämna landet.

Verkstadskoncernen ABB var ännu tidigare ute med att påbörja avvecklingen av bolagets iranska verksamhet. Så tidigt som i november 2007 beslutade ABB att inte söka nya affärsmöjligheter i Iran. Redan undertecknade kontrakt skulle dock fullföljas. Det skriver Antonio Ligi, som är ansvarig för mediarelationer på ABB, i ett mejl till di.se.

Dessutom såldes bolaget ABB Lummus Global av i samma veva, vilket utgjorde en större del av ABB:s olje- och gasverksamhet i Iran.

ABB har sedan dess fortsatt att trappa ned verksamheten i Iran och beslöt under 2011 att helt dra sig ur olje- och gassektorn i Iran.

”På grund av det här har sanktionerna liten påverkan på ABB”, sammanfattar Antonio Ligi.

Källa di.se