Iranier i Sverige

Iranska regimens kulturvecka väcker protest

Iransk kulturvecka i Stadshallen i Lund som arrangeras av ett iranskt så kallad kulturcenter i Stockholm som stöds av den iranska ambassaden och den Malmöbaserade radiokanalen Persiska Viken har väckt protester.

”Ned med den islamiska terrorregimen i Iran!” ”Ned med mördarna i Teheran!” skanderade när många upprörda exil-iranier, som anser att den nuvarande regimen förtrycker människor som tvingas leva i en diktatur, demonstrerade på Stortorget och ropade slagsord mot iranska regimen.

– Kulturveckan sammanfaller med att den islamiska republiken firar 33 år av diktatur, säger Arvin Khoshnood en av arrangörerna bakom demonstrationer.

– Vi tycker att det som de gör är ett hån mot det iranska folket och deras kamp för demokrati, speciellt alla de liv som har gått förlorade i den här kampen. Att fira 33 års auktoritärt styre gör folk arga, inte minst mig själv som fått både min far och min mor torterade och fått familj och släkt avrättade.

– De har blod på sina händer. De har torterat och avrättat så många i Iran. Nu är regimen under press, det är därför de gör ett sådant här kulturarrangemang. Det är en skam att man tillåter en diktaturregim att arrangera i Stadshallen, säger Farideh Arman.

Många av demonstranterna är också kritiska till att Lunds kommun hyr ut Stadshallen till vad de anser vara en förtryckarregim.

Kulturchef Torsten Schenlaer berättar att man haft en diskussion om arrangemanget och att man under resans gång fått reda på att kulturveckans stöds av den iranska regimen.

– Det som jag tycker är fantastiskt med Sverige är att alla får möjlighet att uttrycka sin åsikt, säger han.

Några politiska direktiv vem man får eller inte får hyra ut till finns inte.

Den iranska kulturveckan fortsätter till och med fredag med konstutställningar och filmvisningar. Ytterligare demonstrationer kan förekomma säger arrangörerna till dagens demonstration