Artikel

Irans regim backar upp Assad

USA:s utrikesminister Hillary Clinton talade om en brutal regim när hon i förra veckan uppmanade FN:s säkerhetsråd att stödja det syriska folket i deras kamp mot presidenten Bashar al-Assads förtryck. ”I flera månader har folk i regionen och världen sett skräck när Assads regim inlett en kampanj av våld mot sin egen befolkning. Civila skjuts ned på gatorna, kvinnor och barn torteras och dödas”, sade Hillary Clinton då.

Men iranska regimens engelskspråkiga TV-kanal,  Press TV, rapporterar att prästerskapets utrikesminister Ali Akbar Salehi, under en tidningsintervju, ”hyllade Syriens president Bashar Assad för hans åtgärder i avsikt att genomföra reformer i sitt land och varnade för alla förhastade drag från vissa stater mot Syrien”.

Dödssiffran i Syrien uppgår nu till 5 400 människor enligt FN.

Iranska regimen stöder Assad retoriskt och stöder hans regims brutala kampanj med utrustning, strategisk rådgivning och personal, förklarade David Petraeus, chefen för amerikanska underrättelsetjänsten CIA, i ett vittnesmål inför kongressen.

”Det är tydligt att förlusten av Syrien, som en logistik plattform, en kommunikationslinje till Libanon för att stödja Hizbollah, skulle vara ett betydande bakslag för Iran i dess ansträngningar att utnyttja Hizbollah som ett ombud, och det är faktiskt därför Revolutionsgardets Quds-styrka” är så engagerad i att försöka stötta Bashar al-Assad just nu”, sade Petraeus.

USA:s utrikesminister, Hillary Clinton, säger att världens nationer står inför ett val: ”stå med folket i Syrien och regionen, eller bli delaktiga i det fortsatta våldet där.”

Den iranska regeringen har gjort sitt val, som den gjorde när det iranska folket gick ut på gatorna under 2009, för en brutal diktatur och mot ett folk som kämpar för sina rättigheter, värdighet och en bättre framtid, sade Clinton.