Ekonomi

Obama signerar nya USA-sanktioner mot Iran och dess centralbank

USA:s president Barack Obama beordrar på måndagen nya amerikanska sanktioner mot iranska regimen och dess centralbank, rapporterar Associated Press från Washington.

[De nya] Sanktionerna är berättigade på grund av centralbankens ”vilseledande förfaranden” och den ”oacceptabel risk” som det internationella finansiella systemet utsätts för genom Irans aktiviteter, säger Obama i ett uttalande som följde den nya ordern.

Ordern, som blockerar alla iranska tillgångar i USA, kommer medan oron ökar i Mellanöstern och runtom i världen över en möjlig ensidig israeliskt militärt angrepp mot Irans kontroversiella kärntekniska program.

Obama säger samtidigt att det fortfarande är möjligt att lösa dödläget över Irans kärntekniska program genom diplomatiska ansträngningar. Hans administration har försökt utnyttja sanktioner som ett sätt att pressa Iran till att stoppa sitt kärntekniska program.

Aljazeera rapporterar om protester utanför den iranska regimens parlament i Teheran iscensatta av Bassij-styrkan mot internationella sanktioner. Bassij-styrkan är den civila grenen av iranska revolutionsgardet som står under den högsta andlige ledarens insyn.