Nyheter

Iran hotar länder som lånar ut sitt territorium till attacker mot landet

Iran kommer att slå mot alla länder som låter sitt territorium användas som plattform för attacker mot landet, sade revolutionsgardets vice befälhavare.

Förra veckan hotade Irans högste ledare med vedergällning för västvärldens nya förbud mot iranska oljeexporten och den amerikanska försvarsministern påstående att Israel ska sannolikt bomba Iran inom några månader för att stoppa dess kärnvapen.

Även om en breddad och skärpt ekonomiska sanktioner har börjat att åsamka allvarliga ekonomiska smärta i Iran, hävdade prästerskapets ledare på fredagen att Iran skulle  inte göra någon reträtt i nukleärprogrammet, även om dess råolja export avstannar.

”Varje plats som används av fienden för fientliga operationer mot Iran kommer att utsättas för repressalier aggression av våra väpnade styrkor”, sade Hossein Salami, biträdande chef för elitstyrkan revolutionsgardet, rapporterade semi-officiella nyhetsbyrå Fars på söndagen.

Gardet började en två dagars militära manövrar i södra Iran på lördagen i en annan kraft uppvisning mot Irans fiender i samband med spänningar över sitt omtvistade kärnenergiprogram.

På söndag Israel utsett en ny flygvapenchef som förra månaden, i sin position som högsta militära planerare, varnade offentligt att Israel inte kunde behandla en knock-out slag mot sina fiender, inklusive Iran, i alla regionala konflikter.

USA och Israel har inte uteslutit ett militärt anfall mot Teheran om diplomati misslyckas med att lösa den nukleära dödsläget. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu planerar att besöka Washington nästa månad och israeliska politiska källor sade att han sannolikt kommer att möta USA:s president Barack Obama.

Iran har varnat att sådan åttagande kommer att vara ”smärtsam”, hotar att slå mot Israel och amerikanska baser i persiska viken, samt stänga Hormuzsundet som en tredjedel av världens oljetransporter passerar.

I sitt tal vid den årliga säkerhetspolitiska konferensen i München med deltagande av världens beslutsfattare, sade Turkiets utrikesminister en militär attack mot Iran skulle vara en ”katastrof” för vår region. Problemet är ömsesidigt förtroende och en stark politisk vilja ”och tvisten om Irans kärnprogram kan lösas mycket snabbt”, sade Ahmet Davutoglu.