Mänskliga Rättigheter

Tysk reporter utsatt för tortyr i Iran

En tysk reporter säger att han blev slagen av vakter under hans nästan fem månaders fängelse i Iran och att han hörde konstant, ”hemska skrik” när andra fångar torteras.

Marcus Hellwig berättade för  den stora söndagstabloiden, Bild am Sonntag, i de första offentliga kommentarerna sedan han frigavs för ett år sedan, att han blev slagen regelbundet och förhördes ständigt under de första tio ”hemska” dagarna i fångenskap.

”De ville förvirra mig med sina oändliga förhör, sätta mig under en psykologisk press och skapa en atmosfär av rädsla”, sade han.

Hellwig och tyska fotografen Jens Koch, vilka arbetar för Bild am Sonntag, åkte till Iran med turistvisum, och greps i oktober 2010 efter att ha intervjuat son till Sakineh Mohammadi Ashtiani, en iransk kvinna som dömts till döden genom stening för äktenskapsbrott. Hennes fall orsakade då omfattande internationell protest.

De två journalisterna släpptes för ett år sedan efter att Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle reste till Teheran för ett sällsynt möte med iranska regimens president Mahmoud Ahmadinejad, och tog med sig paret hem på regeringsplanet.

Iranska motståndsrörelsen kritiserade senare Westerwelles Tehranbesök som en propaganda seger för den iranska regimen.

Hellwig sade att fängelsevakter tog honom ”till en tortyrcell för att visa vilka metoder och utrustning som användes för att tortera människor” i syfte att skrämma honom.

”Jag blev slagen. Och det fanns några andra saker, men jag vill inte prata om dem”, sade han.

Hellwig tillade i sina kommentarer till tidningen att tortyrkammaren låg nära cellen där han och Koch hölls fängslade och att de hörde andra offer hela dagen. ”Det hördes hemska skrik”, sade reportern enligt rapporter.

Hellwig har skrivit en bok om sina hemska upplevelser med titeln ”Inshallah, om ”Gud vill”, som kommer att publiceras på tyska senare denna månad.

Ashtiani, som dömdes för äktenskapsbrott 2006 efter mordet på hennes make, är samtidigt fortfarande bakom galler i Iran. Iranska regimen sade i december att hon kan hängas istället för avrättningen genom stening.