Mänskliga Rättigheter

Prästerskapet förföljer anhöriga till iranska BBC-journalister i Iran

Iranska [regimens] myndigheter har intensifierat gripanden och hoten mot BBC-journalisternas familjemedlemmar bosatta i Iran för att tvinga dem till att sluta arbeta för BBC:s persiskspråkiga nyhetstjänst, säger BBC:s chef till Reuters på söndagen, den femte 2012.

BBC:s generaldirektör, Mark Thompson, sade att han nu talar ut för att genera Teheran i ett försök att få de [iranska regimen] att upphöra med det han beskrev som en hotkampanj riktade mot BBC:s iranska personal som arbetade utanför Iran.

”Detta är en växande mönster. Det är systematisk och en kampanj”, sade Thompson till BBC-TV.

”Vad vi har beslutat att göra, är att vara mer offentligt än vi har varit tidigare med att påkalla de iranska myndigheterna att avstå från detta. Vi be andra regeringar om att försöka och pressa på iranska myndigheter så mycket dem kan. Vi hoppas att genansen över detta ska få de ansvariga för dessa åtgärder att tänka om”.

”Under de senaste månaderna har vi bevittnat en tilltagande hotnivå jämte ny oroväckande taktik. Detta inkluderar försök att sätta press på dem som arbetar för BBC Persian utanför Iran genom att förfölja familjemedlemmar som fortfarande bor inne i landet”,  skriver BBC:s generaldirektör på sin blogg.

Reuters skriver att det inte fanns några omedelbara kommenterer från iranska regimens myndigheter. Inte så konstigt med tanke på att pressfrihet inte har existerat i Iran under prästerskapets styre, anser FFFI.

Personalen på BBC Persian gör reportage och nyheter för persiskspråkiga tv-kanalen, radion och nyhetsupplagan på nätet. Reuters skriver att få västerländska journalister tillåts att arbeta i Iran där den hårda islamiska regeringen beser de utlänska medierna med stor misstänksamhet.

I september förra året grep iranska regimen flera personer för att ha skickat information till BBC och anklagade dem för att försöka skildra en negativ bild av den islamiska republiken.

Thompson säger att trakasserierna blir bara värre och hänvisar till fallet med en syster till en London- baserad BBC-journalist. Thompson sade att hon greps i Teheran för ospecificerade anklagelser och blev hotad och trakasserad. Han tillägger att ”hon var ganska övertygad om att detta var helt förknippad med det faktum att hennes syster arbetade för den persiskspråkiga tjänsten i London”.

BBC:s generaldirektör säger till Reuters på söndagen att sådana påtryckningar syftar till att tvinga människor att hoppa av från BBC eller bli informanter för den iranska underrättelsetjänsten.

Iranska regimen stör ofta sändningar från internationella medier och tv-kanaler tillhörande exiliranier genom att sända ut störningssignaler. De tv-stationer som är mest drabbade är BBC:s och Voice of Americas persiskspråkiga tv-kanal samt den iranska motståndsrörelsens egen tv-station, Simay-e Azadi.

Prästerskapet har också förbjudit innehav av parabolantenner, som är det ena sättet att få tillgång till utländska kanaler på grund av den hårda internetcensuren i landet, i syfte att hindra folket från att se dessa kanaler. Men folket i Iran trotsar detta lagförbud och tar enorma risker för att få tillgång till dessa kanaler, i synnerhet när det gäller motståndsrörelsens tv-station.

Amensty International har tidigare uppmärksammat fallet med Gholamreza Khosravi Savadjani, som arresterades i Kerman för två år sedan, den 24 februari 2008. Han dömdes till döden i slutet av 2011 efter att ha funnits skyldig till “moharebeh” (krigsföring mot gud) i samband med påstådd finansiellt stöd till iranska motståndsrörelsens tv-kanal Simay-e Azadi, skriver Amensty International den nionde januari 2012.