Nyheter

Prästerskapet startar massproduktion av nya kryssningsrobotar

Iranska regimen har börjat massproducera en nyligen tillkännagiven kryssningsrobot för marinen,  kallad Zafar (triumf), rapporterar nyhetsbyrån Fars, som står under revolutionsgardets insyn, lördagen.

Den nya produktionslinjen för kryssningsroboten invigdes av prästerskapets försvarsminister, brigadgeneral Ahmad Vahidi, under en ceremoni vid regimens  försvarsdepartements Aerospace Industries Organisation i samband med firandet av årsdagen av segern för den islamiska revolutionen i 1979, rapporterar Fars vidare på sin engelskspråkiga nätupplaga.

Vid ceremonin deltog även befälhavare för revolutionsgardets marin styrka, brigadgeneral, Ali Fadavi samtidigt som den första lasten av Zafar-kyssningsrobotar leverarades till revolutionsgardet.

Vahidi sade till en samling reportrar vid ceremonin att ”Zafar är en antifartyg radarstyrd missil med kort räckvidd som kan slå ut och förstöra små och medelstora mål med hög precision”.

”Kryssningsroboten kan monteras på lätta och höghastighetsbåtar, har en hög kapacitet mot elektronisk krigföring och är mycket destruktiv” tillade Vahidi enligt Fars.

Fars rapporterar vidare att Iran har gjort enorma framsteg inom vapenproduktion under det senaste decenniet, särskilt inom missilteknologi. Iranska regimen visade sin senaste inhemsktillverkade kryssningsrobot, Qader (mäktig), under en rad militärparader i september förra året.

Massproduktion av kryssningsrobotar kommer samtidigt som regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, utfärdade skarpa varningar under gårdagens fredagsbön mot eventuella militära angrepp från USA och Israel mot Teherans kärntekniska anläggningar.

Regimens tjänstemän och lagstiftare har ständigt hotat med att stänga den strategisk viktiga Hormuzsundet som en hämnd mot sanktioner riktade mot landets oljeexport.

Uppemot enfemtedel av världens oljetransport passerar genom sundet vid mynningen av Persiska Viken.

Västvärlden och dess allierade har sagt att man inte kommer att tillåta en stängning av sundet och är beredda att ta till militära medel för att öppna sundet för vanlig exporttrafik om iranska regimen försöker stänga sundet.

USA, Storbritannien och Frankrike har stärkt sin militära närvaro vid Hormuzsundet.

Länderna skickade ett spetsigt budskap till prästerskapet när det amerikanska hangarfartyget, USS Abraham Lincoln, tillsammans med sex andra krigsfartyg gjorde en ”rutinmässig” passage genom Hormuzsundet den 23 januari 2012.