Nyheter

Fars: Irans krigsfartyg dockar vid saudisk hamn

Iranska regimens örlogsfartyg dockade på lördagen vid den saudiska hamnstaden Jeddah på ett uppdrag ämnad att projicera den islamiska republikens ”makt på de öppna haven”, skriver franska nyhetsbyrån AFP på lördagen från Teheran med hänvisning till revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars.

Fraktfartyget, Kharg och jagaren Shaid Qandi, dockade vid hamnen vid Röda havet efter order från Irans högsta andlige ledare, Ali Khamenei, rapporterar Fars på lördagen genom att citera befälhavare för flottan, amiral Habibollah Sayari.

”Detta uppdrag syftar till att visa den Islamiska Republiken av Irans styrka på de öppna haven samt att konfrontera Iranfobin”, sade han och tillade att uppdraget började för flera dagar sedan och skulle pågå mellan 70 till 80 dagar, rapporterar AFP vidare med hänvisning till revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars.

Befälhavaren avslöjade dock inte fartygens andra destinationer under uppdraget.

Iranska regimens flotta har öka sin närvaro på internationellt vatten sedan förra året genom att distribuera fartyg till Indiska oceanen och Adenviken i uppdrag att skydda iranska skepp från somaliska pirater, skriver AFP på lördagen.

Teheran har även skickat två fartyg till Medelhavet för första gången genom Suezkanalen i februari 2011.

Relationerna mellan iranska regimen och Saudiarabien, som länge varit ansträngda, försämrades i slutet av 2011 då USA avslöjade en iransk komplott för att mörda den saudiske ambassadören till Washington på amerikansk mark.

Iranska regimen har även påkallat Saudiarabien att ompröva sitt löfte om att kompensera för eventuella brister på oljemarkanden efter hårda internationella sanktioner riktade mot prästerskapets oljeexport till följd av dess kontroversiella kärntekniska program.

Prästerskapets tjänstemän har vid upprepade tillfällen beskrivit det saudiska löftet som ”ovänligt”.