Nyheter

James Clapper: Iran ökar sitt stöd till internationell terrorism

Iran ökar sitt stöd till den internationella terrorismen och sin underrättelseverksamhet mot USA. Det sade USA:s underrättelsechef James Clapper i ett uttalande till den amerikanska senatens underrättelseutskott, enligt Bloomberg News.

”komplott för att mörda den saudiske ambassadören i USA 2011 visar att delar av den iranska företrädare – förmodligen även den högste ledaren Ali Khamenei – har ändrat sin analys och är nu mer villiga att utföra attacker i USA som svar på verkliga, eller uppfattade som verkliga åtgärder, som hotar regimen, ” sade James Clapper .

Irans villighet att sponsra attacker mot USA inom landet eller utomlands ”troligen kommer att formas av Teherans utvärdering av kostnaderna som de innebär, tillade han.

Medan kärnan av av al-Qaida- ledarskapet i Pakistan har decimerats, förblir en mer fragmenterad internationell jihads rörelse farligt, sade den amerikanska underrättelsechefen James Clapper. Gruppens regionala sätte i Jemen, Nordafrika och Somalia kommer att utgöra ett större hot mot USA:s intressen än ”resterna av al-Qaida kärnan i Pakistan.” Sade han.

Han konstaterade också att Iran har den tekniska, industriella och vetenskapliga förmågan att så småningom producera kärnvapen, vilket innebär att ”den centrala frågan är om det har den politiska viljan att göra det”.

James Clapper framhävde dock att den amerikanska underrättelsetjänsten ännu inte är säker på att Iran vill bygga kärnvapen.

Iran ser Syrien som det största bekymret inom regionen ”eftersom ett regimskifte i Syrien skulle vara en stor strategisk förlust för Iran” enligt underrättelsechefen